Kinesko gospodarstvo je pogođeno nestašicama električne energije

Autor: N.D. Objavljeno: 29.09.2021. 🕜 10:06 Lokacija: Peking (Kina)

Više od polovine kineske gospodarske aktivnosti pogođeno je nestašicama električne energije

Nakon svih problema s najzaduženijom kompanijom na svijetu, Evergrandeom, kinesko gospodarstvo je ponovo u problemima i to zbog nestašice električne energije uslijed kombinacije faktora. BBC navodi da se procjenjuje da je čak 44% kineske industrijske aktivnosti i 66% ekonomije pogođeno ovim problemom, a posljedice nedostatka električne energije potaknule su analitičare da smanje svoje izglede za gospodarski rast Kine za 2021. godinu. 

Osim brojnih građana koji su na sjeveroistoku Kine ostali bez struje, zaustavljena je proizvodnja u brojnim tvornicama što će uzrokovati novu štetu za kinesku industriju ali i globalne lance opskrbe koji uvelike ovise o toj zemlji, prenosi The Guardian. Nekoliko ključnih opskrbljivača Applea i Tesle prekinulo je proizvodnju u nekim kineskim tvornicama, kao i Kushnan, hub proizvođača poluvodiča, kojih vlada ogromna globalna nestašica, koja utječe na auto industriju. Ključna proizvodna središta i brodarske kompanije u regiji Guandong pogođene su restrikcijama opskrbe električnom energijom. Također, više od 10 kompanija za proizvodnju poluvodiča na Tajvanu objavile su da do kraja mjeseca zatvaraju proizvodnju, objavio je WSJ. 

Samonametnuti šok

Problem s nedostatkom električne energije djelomično je uzrokovan kontrolom zaštite okoliša, objašnjava Business Insider. Kina je obećala smanjiti energetski potrošnju za oko tri posto posto u ovoj godini kako bi ispunila svoje klimatske ciljeve, navodi The Guardian, a Peking je ove godine nametnuo ograničenja potrošnje energije iz ugljena radi promicanja energetske učinkovitosti. Neki stručnjaci smatraju da je to neke proizvođače dodatno stavilo u problem jer su ovogodišnju kvotu dosegli brže od planiranog. 

"Ovo je uvelike samonametnuti šok opskrbe", rekao je za The Journal Larry Hu, glavni kineski ekonomist u Macquarie Group. "Do sada je već jasno da je Peking spreman žrtvovati veći rast ove godine u zamjenu za strukturne reforme u nekim područjima." Postoji bojazan da će se nestašice električne energije produžiti jer cijene prirodnog plina i ugljena rastu uoči zime, a ti troškovi ne mogu se prebaciti na krajnje kupce. 

TAGOVI