Kina danas startala svoj interni ETS sustav

Autor: N.D. Objavljeno: 16.07.2021. 🕜 11:45 Lokacija: Šangaj (Kina)

Europske cijene emisija osam su oko puta više nego one danas u Kini

Kina je danas započela s primjenom svoje sheme za trgovanje emisijama (ETS) u 9.30 sati po lokalnom vremenu u Šangaju, nakon dosta godina priprema. Tržište se otvorilo s 48 yuana/t (6,30 € / t ili 7,40 USD / t) ekvivalenta CO2 i poraslo je do Yn52,8 / t, što je maksimalno povećanje od 10% dopušteno tržišnim pravilima. Cijene su zatvorene s +6,7% na Yn51,23 / t. Ukupni obujam trgovanja iznosio je 4,1 milijuna tona. 

Cijene u Kini su znatno niže od onih u EU ETS-u, gdje su se dozvolama iz prosinca 2021. prošlog tjedna trgovalo po cijeni od 54,25 € / t CO2e, što je otprilike osam puta više od današnje kineske ETS-ove zaključne cijene u protuvrijednosti od 6,70 € / t. Oko 4,5 milijardi t/godišnje emisije CO2 pokriveno je u početnoj fazi kineskog ETS-a, što ga čini najvećim svjetskim sustavom trgovanja, rekao je Huang Runqiu, kineski ministar okoliša i ekologije na današnjoj svečanosti otvaranja. 

Slaba likvidnost

ETS će u početku pokrivati ​​samo termoenergetski sektor, s oko 2.200 elektrana na ugljen i plin koje su uključene u shemu. Prvi ciklus usklađenosti završava 31. prosinca ove godine, pokrivajući emisijske jedinice za razdoblje 2019.-2020. Tržišni sudionici ne očekuju puno likvidnosti jer dozvolama za sad trguje tek 2.200 sudionika. U današnjem trgovanju sudjelovalo je deset državnih tvrtki, koje čine velik dio pokrivenih emisija. To su obuhvaćale elektroenergetske kompanije Huadian, Huaneng, Datang, China Energy Investment, SPIC i CR Power; provincijske energetske tvrtke Shenergy i Zhejiang Energy; i naftni i plinski divovi pod nadzorom države Sinopec i PetroChina, koji imaju  termoelektrane, objavio je Argus. 

Dugoročno se očekuje da će u ETS sustav ući ostali emisijski intenzivni sektori kao što su čeličane, nemetali, petrokemijski sektor, kemijska industrija, papirna industrija i zrakoplovstvo. Još nije jasno kada bi se na kineskoj ETS burzi mogli pojaviti trgovci iz trećeg ešalona, financijska industrija, kompanije koje nude menadžement ETS dozvola i sl.

TAGOVI