Exxon i Shell u ambicioznom CCS projektu

Autor: N.D. Objavljeno: 19.07.2021. 🕜 11:12 Lokacija: London (Velika Britanija)

Exxonmobil u joint-venture projektu CCS-a u Škotskoj

Exxonmobil je potpisao inicijalni ugovor za sudjelovanje u projektu Acorn koji podrazumijeva postrojenje za hvatanje ugljika u kompleksu plinskog terminala St. Fergus u Škotskoj. Hvatanje i skladištenje ugljika projekt je britanskih tvrtki Storegga, Shell i Harbor Energy, jedan je od najnaprednijih projekata CCS-a i proizvodnje vodika u Velikoj Britaniji i trenutno je u fazi detaljnog inženjeringa i projektiranja. 

Plan je da postrojenje počne s radom do sredine 2020-ih i u prvoj će fazi hvatati i pohranjivati 300 000 tona CO2 godišnje iz plinskog terminala u St. Fergusu, koji uključuju pogon za preradu ExxonMobilea i Shella. Postoji namjera da se kapacitet pohrane poveća i do 2030. godine na 5 do 10 mil. t/godišnje. ExxonMobil također se pridružio Škotskom savezu za hvatanje, korištenje i skladištenje ugljika na sjeveroistoku (Neccus), skupini industrijskih, vladinih i akademskih stručnjaka koji se zalažu za smanjenje emisija ugljika iz industrijskih postrojenja u Škotskoj. 

"Naše članstvo u Neccusu i naše sudjelovanje s Acornom naglašava našu predanost rješavanju dvostrukog izazova zadovoljavanja svjetskih energetskih potreba uz smanjenje emisija iz našeg poslovanja", rekao je predsjednik ExxonMobil-ovog rješenja s niskim udjelom ugljika Joe Blommaert, objavio je Argus.

TAGOVI