Slovenija izdala energetsku dozvolu za NE Krško 2

Autor: N.D. Objavljeno: 20.07.2021. 🕜 13:03 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Slovenija bi elektranu gradila sama ali otvorena je i za partnerstvo

Slovenska vlada izdala je GEN Energiji energetsku dozvolu za planiranje i gradnju drugog bloka nuklearke Krško. To je tek početak dugoročnog procesa u kojemu će se za taj projekt tražiti šira društvena suglasnost. GEN-i je za dozvolu aplicirao krajem siječnja 2020.

Energetska dozvola predviđa gradnju nuklearke treće generacije s tlačnim tipom reaktora na laku vodu (PWR), reaktorom snage 1100 MW, te predviđenom godišnjom proizvodnjom struje od 8-12 TWh. Predviđeni životni vijek nuklearke takvog tipa je 60 godina, ima najviši sigurnosni standard i fleksibilni način rada jer joj se kapacitet i prilagođava potrebama elektroenergetskog sistema, istaknuli su u Ljubljani na zajedničkoj konferenciji za medije ministar energetike Jernej Vrtovec i Martin Novšak, direktor GEN Energije. 

Okvirno se računa da bi nova elektrana koštala oko 5 milijardi eura, a GEN Energija bi je financirala vlastitim prihodom od prodaje električne energije, kreditima i obveznicama, no ne isključuje se niti mogućnost sudjelovanja drugih partnera u projektu. "Do sada provedene studije izvedivosti pokazuju da je NEK2 tehnički, okolišno i investicijski izvediv projekt buduće pouzdane slovenske opskrbe električnom energijom, koji primjereno odgovara ključnim izazovima energetske trileme i omogućuje Sloveniji da se učinkovito suoči s izazovima zelene tranzicije", rekao je izvršni direktor GEN Energije Martin Novšak.

Klimatska strategija do 2050.

Slovenija je prošli tjedan objavila Klimatsku strategiju do 2050., trasirajući klimatsu neutralnost u skladu s EU ciljevima, a ta strategija detektira nuklearnu energiju kao dugoročnu opciju. Slovenija je gradnju drugog bloka stavila u dugoročne planove jer bi time osigurala ispunjenje europskih kriterija za postizanje klimatske neutralnosti, smanjila bi se bilanca fosilnih goriva u proizvodnji električne struje, te ovisnost od uvoza te energije. Ujedno, Slovenija bi lakše zadovoljila klimatske ciljeve, pošto nije osvarila ciljeve u zelenoj energiji ni do 2020.

"Ovime je u Sloveniji otvorena široka javna rasprava o tome može li se za nastavak korištenja nuklearne energije u proizvodnji struje u Sloveniji dobiti šira suglasnost", kazao je Vrtovec, ne isključujući da bi se to pitanje na kraju dugog procesa mogla naći i na referendumu. GEN Energija je već provela predinvesticijsku analizu projekta koja je i bila baza za dobivanje energetskog odobrenja kako će nakon već provedenog projekta prije ulaganja i mnogih drugih stručnih studija - koje su bile temelj za dobivanje energetske dozvole - uslijedit će odabir i potvrda lokacije, donošenje odluke o ulaganju, a zatim i izgradnja, objavio je World nuclear news.

Vlada ovaj projekt želi voditi potpuno transparentno, on je prevažan da bismo ga prepustili interesnim skupinama, kaže ministar Vrtovec istaknuvši da Slovenija ima znanja i ljude za daljnje korištenje nuklearne energije u budućnosti. Vrtovec vjeruje da bi se širi konsenzus u društvu zbog toga mogao postići jer niti sa nuklearkom Krško nije bilo problema i radi stabilno i ekonomično. U svibnju prošle godine ministar Vrtovec je rekao da Slovenija odluku od NE Krško 2 planira donijeti najkasnije do 2027. 

TAGOVI