Ćorić: Izlazak iz ugljena za Hrvatsku će biti bezbolan

Autor: N.D. Objavljeno: 21.07.2021. 🕜 13:38 Lokacija: Zagreb

NE Krško je u hrvatskom interesu, smatra ministar

Ministar energetike Tomislav Ćorić na današnjoj konferenciji za medije rekao je da Hrvatska, iako je suvlasnik u NE Krško, nije službeno obaviještena iz Slovenije o namjeri gradnje novog bloka snage 1.000 MW, za što je tamošnja Vlada upravo izdala energetsko odobrenje.

Izgradnja nuklearne elektrane, ako ne bude problema, trajat će sljedećih desetak godina. U tom kontekstu i naši razgovori sa slovenskom stranom išli su na razini informiranja da se u taj proces ide. Hrvatska o tome još nije službeno obaviještena. Jedino što je u ovom trenu komunicirano prema RH je produljenje roka upotrebe nuklearne elektrane do 2040. Gradnja novog bloka zahtjeva čitav niz predradnji u Slovenija, a onda i jasno definiranje financiranja takvog projekta. Vi znate da mi oko 10% svojih potreba za električnom energijom namirujemo iz Krškog. Riječ je o stabilnom izboru električne energije, koji je definitivno značajan element dobave električne energije u Hrvatskoj. Hrvatska na izgradnju novog bloka neće gledati benevolentno. Hoće li tu doći do mogućnosti sufinanciranja, to ćemo vidjeti kada se stvari po tom pitanju finaliziraju. Sigurni i stabilni izvori električne energije su u hrvatskom interesu. To će biti srednji do dugi rok. Riječ je o troškovima koji će biti mjereni u milijardama eura”, rekao je ministar na konferenciji za medije. 

Realizacija skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad iz NE Krško i s lokacije u Institutu Ruđer Bošković ide svojom dinamikom, rekao je ministar koji se nedavno vezano za tu temu sastao s bosanskohercegovačkim dužnosnicima, vezano za lokaciju u Čerkezovcu. 

Izlazak iz ugljena će biti bezbolan


Na pitanja vezana za EU namjere da dođe do velikog poskupljenje plina uslijed uključenja troška emisija za energente za kućanstvo i motorne benzine za koju godinu, Ćorić je kazao da će se formirati financijska omotnica u EU za pomoć, a Hrvatska će razmotriti svoj stav. Općenito, on smatra da je energetska tranzicija velika šansa za Hrvatsku, koja ne ovisi puno o ugljenu koji se troši samo u TE Plomin

"Može nas veseliti činjenica da ta tranzicija nosi ogromnu šansu. Upravo zbog toga mislim da je tranzicija velika šansa za Hrvatsku, naravno ako budemo išli pravim smjerom, za što nema razloga da ne bude tako. Naravno da će otpori biti veliki. Mi u Hrvatskoj imamo sreću da je naš energetski sektor tako koncipiran da je segment ugljena vrlo malo prisutan. Mislim da će zapravo tranzicija u ovom dijelu energetskog sektora biti nekako najbezbolnija. Mi smo se na to velikim dijelom fokusirali i vjerujem da će to proći jako dobro. Izazov će biti drugi sektori”, zaključio je.

TAGOVI