Zbog dizalica topline potrošnja električne energije leti u nebo

Autor: B.L. Objavljeno: 22.07.2021. 🕜 09:30 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)

Potrošnja će do 2030. samo u Njemačkoj narasti na više od 650 mlrd. kW h

Do 2030. godine će značajno porasti potrošnja električne energije u Njemačkoj. Kao glavni razlozi za to ističu se sve veća primjena dizalica topline za pokrivanje potreba za toplinskom i rashladnom energijom u zgradarstvu, ali i sve veće potrebe u industriji. Time su ujedno ispravljene dosadašnje prognoze njemačkog Saveznog ministarstva gospodarstva i energetike (BMWi) i to prema većim vrijednostima. 

Takva je predviđanja potvrdio i savezni ministar gospodarstva i energetike, Peter Altmaier: "Novi Zakon o zaštiti klime i novi, ambiciozni klimatski ciljevi zahtijevaju prilagođavanje naših analiza o potrošnji električne energije do 2030. godine. Perspektive su takve da se naša opskrba energijom u suštini temelji na dva prijenosnika energije: električnoj energiji iz obnovljivih izvora i vodika koji će se pak dobivati iz električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora." U skladu s time, očekuje se da će potrošnja električne energije u Njemačkoj do 2030. godine porasti na oko 655 mlrd. kW h. Za usporedbu, u 2020. godini, prema podacima Saveznog ureda za okoliš (UBA), njemačka brutopotrošnja električne energije u 2020. godini iznosila je 560 kW h, od čega je oko 45% bilo pokrivano iz obnovljivih izvora.

Očekuje se da će za tako veliko povećanje potrošnje glavni razlozi biti električna vozila, čiji se broj u 2030. godini procjenjuje na čak 14 mil., ali i dizalice topline, za koje se očekuje da će ih u Njemačkoj biti 6 mil. Za usporedbu, potkraj 2020. godine u Njemačkoj je u pogonu bilo 1 mil. dizalica topline, što znači da bi se u narednih devet godina prosječno trebalo ugrađivati 500 000 novih uređaja godišnje. 

Za proizvodnju vodika u 2030. godini predviđa se potrošnja 30 mlrd. kW h, a tome treba dodati i povećanu potrošnju u industriji koja se sve više u pokrivanju svojih energetskih potreba okreće od primjene fosilnih goriva, objavio je njemački stručni portal 'CCi.Dialog'.

TAGOVI