EU ministri okoliša nezadovoljni prebacivanjem troška tranzicije na građane

Autor: N.D. Objavljeno: 22.07.2021. 🕜 10:19 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Uvođenje poreza na fosilna goriva za grijanje i prijevoz moglo bi biti političko samoubojstvo

Ministri zaštite okoliša EU izrazili su "popriličnu rezervu" prema planovima Europske komisije da uspostavi sustav trgovanja emisijama za cestovni promet i zgrade na svom prvom neformalnom sastanku otkako je Bruxelles taj prijedlog podnio prošlog tjedna. Prijedlog za pokretanje sustava trgovanja emisijama za goriva za grijanje i prijevoz najavljen je u sklopu šire revizije klimatskog zakonodavstva EU-a "Spremni za 55" koji je prošli tjedan predstavila Europska komisija, a Hrvatskoj je primjerice izračunato da bi prirodni plin kućantvima poskupio za četvrtinu. 

Ideja je naišla na teške kritike 27 ministara okoliša EU-a. "Što se tiče uspostavljanja posebne ETS sheme za prijevoze i zgrade, izraženo je dosta rezervi. Mislim da će to biti prilično tvrd orah. Na početku će Komisija imati dosta objašnjavanja, ali uvjeren sam da ćemo na kraju postići dogovor", rekao je Andrej Vizjak, ministar okoliša i prostornog planiranja Slovenije, koja predsjeda Vijećem EU-a. 

Socijalne nejednakosti

Vizjak na pitanje EURACTIV-a nije naveo iz kojih su zemalja došle rezerve, ali rekao je da su mnogi izrazili skepticizam prema planu Komisije. Prije objavljivanja paketa, poljski državni podtajnik za klimu i okoliš, Adam Guibourgé-Czetwertynski upozorio je da se čini da Komisija "izabire oporezivanje siromašnijih kućanstava". "Mislim da je ovo politička pogreška i radije bismo trebali potražiti druge mogućnosti za postizanje naših ciljeva koje bi bile učinkovitije u smislu smanjenja koja bi mogla generirati i manje problematične sa socijalne točke gledišta", rekao je na događaju EURACTIV-a. 

Luksemburški ministar energetike i utjecajni zeleni zastupnik Claude Turmes, kritizirao je tu ideju na dan pokretanja paketa. „Proširenje EU ETS-a na zgrade i prijevoz je kontraproduktivno. Visoka cijena stvorit će nepotrebne socijalne poteškoće u EU-u gdje se kupovna moć uglavnom razlikuje između država članica. Niska cijena neće pružiti potrebno smanjenje emisija ”, napisao je na Twitteru. 

Francuska je također izrazila "rezerve" prema tom planu, rekavši da riskira da pogodi siromašna kućanstva i mala poduzeća s većim troškovima goriva. Francuski zastupnik u Europskoj uniji Pascal Canfin čak je upozorio na potencijalno ponavljanje prosvjednog pokreta 'Žuti prsluk', koji se Francuskom dogoidio 2018. godine, rekavši da je to "političko samoubojstvo".

TAGOVI