Neto dobit INA-e 534 milijuna kuna

Autor: B.O. Objavljeno: 30.07.2021. 🕜 09:38 Lokacija: Zagreb

Povećanje prihoda od 31 posto je snažan rezultat, kaže Sándor Fasimon

Prema financijskim rezultatima za prvo tromjesečje ove godine, EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) INA Grupe premašila je 1,2 milijardi kuna dok je neto dobit iznosila 534 milijuna kuna. 

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina snažno su profitirali od više cijene ugljikovodika te su povećali EBITDA za 64 posto, na 911 milijuna kuna, usprkos 11 posto manjoj proizvodnji uslijed prirodnog pada. Rafinerije i marketing, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju također su profitirali od povećanih cijena nafte i proizvoda kroz pozitivnu revalorizaciju zaliha. 

Doprinos Maloprodaje ostao je snažan – prodajne količine porasle su za 11 posto, što je u skladu s popuštanjem ograničenja za putovanja i općim oporavkom tržišta, dok i segment negoriva pokazuje stalan rast. 

Ulaganja su povećana u svim djelatnostima u usporedbi s prvim polugodištem 2020., a strateška ulaganja se nastavljaju, pri čemu je fokus na Projektu nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka

Na neto dobit utjecala je i isplata višegodišnje akumulirane dividende OMV Slovenija u iznosu od 160 milijuna kuna. 


Najveći generator novca

"Godina 2021. nastavlja ukazivati na optimističnije buduće okruženje, što i nije iznenađenje nakon neviđenih poteškoća koje je 2020. donijela svjetskoj ekonomiji. Oporavak cijena nafte i plina, pri čemu je cijena nafte Brent premašila čak i 70 dolara u kraćim razdobljima, dobrodošao je znak, ne samo za INA-u već i za cijelu industriju nafte i plina. Povećanje prihoda INA-e od 31 posto je snažan rezultat, iako brojevi još nisu na razinama od prije krize, kao što su bili u prvom polugodištu 2019. godine. U takvom okruženju, djelatnost Istraživanje i proizvodnja nafte i plina je ponovno preuzela poziciju najvećeg generatora novca. Ipak, ne smijemo previdjeti da je ovaj rezultat potaknut vanjskim čimbenicima. Nastavljeni trend smanjenja proizvodnje i zrela struktura imovine ostaju izazov za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina te je potrebno neprestano ulaganje kako bi djelatnost zadržala svoju snažnu poziciju", izjavio je predsjednik Uprave INA-e Sándor Fasimon

Rafinerijsko poslovanje, dodao je, također je profitiralo od većih cijena, a ovisno o gospodarskim kretanjima uzrokovanih pandemijom, i dalje postoji rizik za buduću potražnju. 

"Iz tog razloga moramo ostati pripremljeni za brze reakcije ako tržište opet postane volatilno. Strateški Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka je u tijeku, pri čemu ulaganja u Rafinerije i marketing čine više od polovine ukupnih ulaganja INA-e. Kraj drugog tromjesečja pokazuje uobičajeni rast Maloprodaje, povezan s turističkom sezonom koja je bolja od očekivane. Međutim, u ovom trenutku je teško dati procjenu budućih kretanja. Treće tromjesečje će pokazati pravi utjecaj povećane potrošnje i dati nam bolju procjenu rezultata za cijelu 2021. godinu", istaknuo je.

TAGOVI