Končar jača prisutnost na švedskom tržištu

Autor: B.O. Objavljeno: 30.09.2021. 🕜 08:51 Lokacija: Zagreb

Končar KET je potpisao ugovor s operatorom distribucijskog sustava Vattenfall Eldistributionom

Končar – Inženjering za energetiku i transport (KET) krajem rujna potpisao je prvi ugovor sa švedskim operatorom distribucijskog sustava Vattenfall Eldistribution vrijedan 63 milijuna kuna. 

Ugovor obuhvaća vrlo složenu rekonstrukciju 130 kV postrojenja na transformatorskoj stanici (TS) 220/130/70/20 kV Finnslatten u Vesterosu, koja se nalazi nedaleko od švedskog glavnog grada Stockholma, a s kupcem ga je potpisao Ivan Tomšić, član Uprave Končar KET-a. 

"Rezultat je to trogodišnjeg sustavnog nastupa i prodajnih aktivnosti na tržištu Švedske. Treba istaknuti da je ovaj važan ugovor u području prijenosa i distribucije dobiven u jakoj konkurenciji lokalnih renomiranih tvrtki. Kupac je, polazeći od vlastitih iznimno visoko postavljenih standarda, proveo postupak pretkvalifikacije za projekt koji je od strateškog značaja za napajanje industrijske zone i prioritetnih kupaca. Poseban naglasak stavljen je na zaštitu na radu, sukladnost poslovnih procesa sa sustavima za praćenje kvalitete i zaštite okoliša te detaljne sigurnosne provjere svih članova projektnog tima", izvijestio je Končar.

 

Visokonaponska oprema 

Projekt rekonstrukcije TS 220/130/70/20 kV Finnslatten, čiji se završetak predviđa sredinom 2023., složen je zahvat zamjene vanjskog, zrakom izoliranog 70 kV postrojenja novim 130 kV postrojenjem. 

Rekonstrukcija obuhvaća izradu projektne dokumentacije, isporuku i zamjenu visokonaponske primarne opreme, sekundarne opreme, pomoćnih sustava, izgradnju nove upravljačke zgrade, kao i potrebne građevinske radove, funkcionalna ispitivanja, puštanje postrojenja u pogon te održavanje u jamstvenom razdoblju. 

Uz navedeno, predmet ugovora je i nabava i polaganje 145 kV kabela te ostale opreme za potrebe povezivanja prioritetnih kupaca na trasi od četiri kilometara.

 

Otvaranje podružnice 

KET će se, uz lokalnog podizvoditelja za građevinske radove, maksimalno osloniti na vlastite stručnjake za vođenje projekta i projektiranje, a sustavnom pristupu tržištu i jačanju prisutnosti pridonijet će i otvaranje podružnice koja će služiti i za lokalnu realizaciju navedenog i svih budućih projekata u Švedskoj

Razvoju aktivnosti na švedskom tržištu ide u prilog i tek pristigla odluka o odabiru KET-a kao najboljeg ponuđača za projekt rekonstrukcije sekundarnih sustava zaštite, upravljanja i SCADA sustava za švedskog operatora prijenosnog sustava Svenska Kraftnat. Projekt predstavlja vrlo složen zahvat rekonstrukcije sekundarnih sustava 400 i 220 kV transformatorskih stanica.

TAGOVI