Ohrid će dobiti novu trafostanicu

Autor: B.L. Objavljeno: 31.08.2021. 🕜 08:47 Lokacija: Zagreb

Izvođač radova i isporučitelj opreme je Končar

Končar je ostvario još jedan uspjeh u izvozu u Sjevernu Makedoniju. Naime, tvrtka upravo započinje s ugovorenim radovima na novoj trafostanici 400/110 kV u Ohridu. Riječ e o iznimno važnom projektu za makedonsku elektroenergetiku jer će nova trafostanica omogućiti interkonekciju s Albanijom na naponskoj razini 400 kV, čime će se dodatno osnažiti elektroenergetski sustav u tom dijelu Jugoistočne Europe.

Ugovoreni projekt obuhvaća cjelokupnu izgradnju novog 400/110 kV postrojenja, od izrade projektne dokumentacije, do isporuke opreme, montažu, ispitivanje i puštanje u pogon primarne i sekundarne opreme. U sklopu projekta oprema se i novo 400 kV polje za prihvat drugog kraja novog 400 kV dalekovoda Ohrid - Bitola u TS 400/110 kV Bitola 2.

Ugovor za taj posao još u veljači 2020. godine sklopili su makedonska Vlada i Končar - Inženjering za energetiku i transport (KET), a projekt se ostvaruje u sklopu investicijskog ciklusa makedonskog operatera elektroprijenosnog sustava MEPSO. To je već četvrtki projekt koji je Končar u protekle četiri godine ugovorio s MEPSO-om. Tako su već ostvareni ili se još ostvaruju projekti revitalizacije TS 400/110 kV Skopje 4, TS 110/35 kV Prilep i sustava numeričkih zaštita na rasklopnim postrojenjima u hidroelektranama. Svi ti projekti financiraju se iz kredita Europske banke za istraživanje i razvoj (EBRD), izvijestio je Končar.


TAGOVI