Najveća češka toplana odustaje od ugljena

Autor: B.L. Objavljeno: 30.08.2021. 🕜 09:42 Lokacija: Maarsen (Nizozemska)

Potpuno gašenje postrojenja na ugljen uslijedit će do 2030.

Najveća toplana u Češkoj započela je s napuštanjem primjene ugljena kao energenta za svoj pogon. Radi se o TE-TO Mělník u vlasništvu češke elektroenergetske tvrtke ČEZ, u kojoj je upravo zatvoren blok III, a do 2030. godine trebala bi biti zatvorena i preostala dva bloka na ugljen. Postrojenje je ujedno najveći izvor toplinske energije za pokrivanje potreba toplinarskih sustava u Češkoj, a napuštanje ugljena dio je ČEZ-ovog plana energetske tranzicije, odnosno napuštanja fosilnih goriva i potpunog prelaska na obnovljive izvore. 

U skladu s time, ČEZ bi do 2030. godine trebao izgraditi postrojenja na obnovljive izvore ukupne snage čak 6 GW, a iste godine bio udio termoelektrana na ugljen u njegovom energetskom miksu trebao pasti na 12,5%. Uz sve to, predviđena su ulaganja u osuvremenjavanje čeških toplinarskih sustava u vrijednosti 1,8 mlrd. dolara. Tako će sva tri postrojenja u TE-TO Mělník preći na plin i biomasu, što podrazumijeva ugradnju visokoučinkovitih plinskih kotlova, uređaja za proizvodnju vodika, kotlova na biomasu, dizalica topline i kotlova za izgagranje otpada, ali i električnih kotlova.

Toplinarstvo, odnosno proizvodnja toplinske energije za toplinarske sustave u Češkoj danas uzrokuje čak 25% svih emisija stakleničkih plinova, što znači da će se projektom u TE-TO Mělník taj udio značajno smanjiti. Uz to, poboljšat će se kvaliteta zraka u Pragu, Mělník i Neratovicama, tri grada koje postrojenje opksrbljuje toplinskom energijom. Na dosadašnjem deponiju ugljena elektrane u budućnosti bi trebala biti izgrađena sunčana elektrana, najavio je energetski portal 'Power Engineering International'.

TAGOVI