Ministar Ćorić ponovo kupuje vrijeme oko INA-e

Autor: N.D. Objavljeno: 31.08.2021. 🕜 15:04 Lokacija: Zagreb

Ćorić navode o projektu prebacivanja upravljanja INA-om u Budimpeštu nazvao "bizarnim"

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, koji od početka godine svako malo najavljuje da će se uskoro znati što je s eventualnim otkupom MOL-ovog udjela u INA-i, koji je premijer Plenković najavio prije nevjerojatnih pet godina, još jednom je pomaknuo rok. Danas pak kaže da bi se konačna odluka o eventualnom otkupu MOL-ovog udjela u Ini trebala znati “vrlo skoro” te opovrgnuo medijske napise da se upravljanje Inom seli u Budimpeštu. Uzgred, Lazard je izvještaj o dubinskom snimanju kompanije predstavio prije godinu dana. 

"Vrlo skoro znači u sljedećim tjednima, a svakako do kraja godine", izjavio je Ćorić na konferenciji za novinare u Ministarstvu gospodarva na kojoj su predstavljeni rezultati javnog poziva Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju. Tada će se jasno reći što je Vladin stav o budućnosti Ine, potvrdio je na pitanje novinarke, na čiju je konstataciju da Vlada nema novca za Inu Ćorić rekao da ne želi ništa prejudicirati odgovorom na sugestivne teze. 

Ćorić je još sredinom veljače kazao da je Vlada svoju ponudu za otkup MOL-ovo udjela u Ini dala u studenom prošle godine, a da mađarska strana tu ponudu analizira. “U sljedećih nekoliko mjeseci, četiri do pet, mora se točno znati koji je smjer odabran. Ukoliko transakcija kao takva poslije toga bude potrebna, ona će uzeti neko vrijeme”, rekao je tada Ćorić.

Tajni pakt?

U međuvremenu, u javnost su doprle vrlo zabrinjavajuće vijesti o događanjima u naftnoj kompaniji. Tjednik Nacional danas je objavio da je krajem proteklog tjedna od dvaju neovisnih izvora s neposrednim saznanjima o zbivanjima u Ini saznao da mađarski MOL ulazi u završnu fazu operacije Project One, da kompletno upravljanje tvrtkom prebaci u Budimpeštu. Nacional je objavio i da posjeduje videosnimku internog sastanka vodstva MOL-a od 5. ožujka 2021. na kojoj član Nadzornog odbora Ine i potpredsjednik Upravnog odbora MOL Grupe za rafinerijsku preradu tvrdi da je premijer Plenković sklopio tajni pakt s MOL-om te da se mimo Zakona o trgovačkim društvima bavi nečim za što uopće izravno nisu nadležni ni on, ni njegovo Ministarstvo gospodarstva nego Uprava Ine.

Ćorić je upitan i o medijskim navodima da će se upravljanje Inom preseliti u Budimpeštu, na što je odgovorio “naravno da ne”, apostrofirajući da je sjedište Ine u Hrvatskoj, a da bilo kakve insinuacije u drugom smjeru jednostavno nemaju smisla, pri čemu su neke i bizarne. 

Smjene u INA-i

U okviru projekta, tvrdi Nacional, u posljednjih nekoliko mjeseci je na raznim razinama smijenjeno devet operativnih direktora i voditelja odjela. Ćorić je za naslovnicu Nacionala ustvrdio da je “bizarna, zato što aludira jedan totalno krivi kontekst, ni na koji način povezan sa stvarnošću”. 

Kada je riječ o “tajnoj snimci”, Ćorić je kazao da raspolaže informacijama da je riječ o standardnim obraćanjima članova uprava Ine i MOL-a zaposlenicima, a da se nalaze i na internetskim stranicama tih dviju kompanija. Na pitanje o navedenoj smjeni menadžmenta, Ćorić je potvrdio da u proteklom razdoblju došlo do odlaska “nekoliko operativnih direktora”, hrvatska strana o tome ima informacije, a smjene se dijelom odnose na činjenicu da je Ina u jednom trenutku predala neoptimalnu dokumentaciju na natječaj za projekt Urinj. “U tom kontekstu su određene konzekvence i nastale”, ustvrdio je Ćorić.

TAGOVI