Poljsku zanima jadarit iz Srbije

Autor: B.O. Objavljeno: 02.09.2021. 🕜 09:44 Lokacija: Beograd (Srbija)

Dvije države zainteresirane su za proizvodnju električnih vozila, kaže Rafał Perl

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ovaj tjedan je razgovarala s veleposlanikom Poljske u Beogradu Rafałom Perlom o gospodarskim odnosima, posebice o suradnji u energetici, projektima i planovima u rudarstvu, strateškim okvirima i energetskoj tranziciji. 

"Mislim da je u zajedničkom interesu razmijeniti iskustva u energetskoj tranziciji te pokazati koje potencijale imamo u obnovljivim izvorima. Poljska i Srbija su najveći proizvođači bakra i jedni od najvećih potrošača ugljena u Europi i neophodno je zajednički razgovarati o svim kapacitetima. Zakon o korištenju obnovljivih izvora koji smo donijeli jedan je od najmodernijih u Europi, a naši potencijali u tome području su ogromni i želimo surađivati s najboljim svjetskim kompanijama koje imaju iskustva u gradnji sunčanih i vjetroelektrana", rekla je.

 

Potražnja za litijem 

Veleposlanik Poljske je izjavio kako su dobri politički odnosi dviju država temelj za jačanje suradnje u energetici i rudarstvu, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

"Iako projekte i ove godine usporava pandemija, ipak možemo raditi na unaprjeđenju odnosa i suradnji u energetici i rudarstvu, ponajprije kroz razmjenu iskustava, a također postoje i poljske kompanije koje su zainteresirane za ulaganje u Srbiju. Zanimaju nas potencijali Srbije u rudarskom sektoru, posebice jadarit jer je potražnja za litijem izuzetno velika i Poljska je, kao i Srbija, zainteresirana za proizvodnju električnih vozila", istaknuo je.

TAGOVI