Hrvatska oprema za novu austrijsku hidroelektranu

Autor: B.L. Objavljeno: 23.08.2021. 🕜 11:12 Lokacija: Zagreb

Još jedan Končarev uspjeh na inozemnom tržištu

Isporučitelj elektrotehničke i elektromehaničke opreme za novu austrijsku hidroelektranu bit će Končar - Generatori i Motori (Končar GIM). Riječ je o HE Gratkorn koja će se graditi na rijeci Muri pokraj Graza, a Končar GIM je u tom projektu sudjelovao još tijekom njegove pripreme, pružajući podršku u optimiranju tehničkih značajki generatora. Potom je početkom 2020. godine objavljen natječaj za elektromehaničku opremu i u konačnici je tvrtka izabrana za isporučitelja opreme i radova.

Novi veliki uspjeh hrvatskog izvoza obuhvaća isporuku dvaju novih generatora, pojedinačne snage 7 MV A, brzine vrtnje 107,14 okr. / min i napona 5,3 kV, beskontaktni sustav uzbude (koji je proizveo Končar - Elektronika i informatika), nadoknadne dijelove, specijalne alate i naprave za montažu te montažu opreme, puštanje u pogon i probni pogon.

Posebnost elektrane je u tome da nije predviđen mosni kran pa će se sva oprema spuštati u strojarnicu kroz otvor na krovu pomoću mobilnog krana. Građevinski radovi započet će u rujnu ove godine, dok pozicije za prvi generator trebaju biti preuzete u tvornici u ožujku 2023., a za drugi mjesec dana kasnije, dok se završetak radova na terenu za oba generatora predviđa u veljači 2024. 

No, to nije sve jer je početkom 2020. godine Končar GIM ugovorio i projektiranje i isporuku prvog od tri nova zamjenska generatora i pripadajuće opreme za HE Ering-Frauenstein na rijeci Inn na granici Njemačke i Austrije, pri čemu se narudžba drugog generatora očekuje potkraj godine. Osim tih projekata, Končar GIM na austrijskom i njemačkom tržištu ima još šest ugovora, objavio je Končar.

TAGOVI