OPEC nije zabrinut za buduću potrošnju nafte

Autor: N.D. Objavljeno: 29.09.2021. 🕜 09:14 Lokacija: Zagreb

OPEC smatra da će do 2045. nafta ostati najveći primarni izvor energije u svijetu

Nakon najvećeg globalnog pada potražnje za energijom i naftom u 2020. godini usred pandemije koronavirusa, OPEC predviđa značajan oporavak u Svjetskim naftnim izgledima za 2021. godinu. OPEC naglašava da je oporavak počeo 2021. usred uvođenja cjepiva protiv COVID-19, ublaženih ograničenja karantene i povećane mobilnosti te paketa fiskalnih poticaja. 

Izgledi, koji razmatraju globalne čimbenike za procjenu potražnje za naftom do 2045. godine, predviđaju da će se potražnja za primarnom energijom povećati za snažnih 28% u predviđenom razdoblju. Očekuje se da će potražnju potaknuti zemlje izvan OECD-a, koje bi do 2045. mogle zabilježiti porast od 25,5 milijuna bl/dan, u usporedbi sa smanjenjem u zemljama OECD-a od 7,9 milijuna bl/dan do kraja predviđenog razdoblja. 

OPEC očekuje da će svi izvori primarne energije rasti u tom vremenskom razdoblju, osim ugljena, koji je u padu 0,7%, te predviđa da se očekuje da će nafta zadržati najveći udio energetskog miksa tijekom čitavog predviđenog razdoblja, čineći nešto više od 28% udjela 2045. godine, što je pad od samo 2% u odnosu na 2020. Istodobno se očekuje da će najveći porast do 2045. ipak imati novi obnovljivci i to za 29,8 mboe/d ili 7%, ali oni će u globalnom energetskom miksu 2045. biti na petom mjestu i to iza nafte, plina, ugljena i biomase, a prije nuklearnih izvora i hidroelektrana. 

Zemlje u razvoju kupuju klasične automobile

Predviđeno je da će prometni sektor najviše pridonijeti rastućoj potražnji u budućnosti, petrokemijski sektor je taj za koji OPEC očekuje da će biti najveći izvor rastuće potražnje do 2045. godine, slično kao što je predviđeno u izgledima za 2020. godinu. Izgledi predviđaju da će globalna potražnja za naftom nastaviti rasti tijekom prvih pet godina prognoze, u prosjeku za 2,6 milijuna barela dnevno, a zatim će se usporiti u sljedećem petogodišnjem razdoblju na 0,6 milijuna barela dnevno, a do 0,3 m bbl/dan od 2030-2035. 

Nakon toga, projekcije ukazuju da je to vrhunac potražnje za naftom na globalnoj razini, na razini oko 98 mboe/d. Jedan od razloga je predviđeni porast električnih vozila. Predviđanja je da će do 2045. godine ukupni globalni vozni park iznositi 2,6 milijardi vozila, od čega se očekuje da će 500 milijuna vozila, ili nešto manje od 20%, biti električna vozila. OPEC također očekuje određeni rast vozila na prirodni plin. No, predviđanja su da će se globalna flota i dalje sastojati od oko 76% motora s unutarnjim izgaranjem, što će se vjerojatno održati povećanjem u zemljama u razvoju.

TAGOVI