Kina ponovo otvara rudnike ugljena

Autor: N.D. Objavljeno: 11.08.2021. 🕜 10:42 Lokacija: Peking (Kina)

Potražnja za energijom raste a rastući obnovljivci ne mogu je zadovoljiti

Proizvodnja energije iz ugljena u Kini usporava svjetske trendove izlaska iz ugljena i trenutno raste. Nacionalno povjerenstvo za nacionalni razvoj i reforme (NDRC) prošlog je tjedna objavilo da će se operacije nastaviti u desecima rudnika ugljena. Ponovno otvaranje posljedica je rastuće potražnje u prošloj godini, dok se kinesko gospodarstvo oporavlja od pandemije koronavirusa. Prema brojnim izvješćima, Kina sada ima više od polovice svjetskih proizvodnih kapaciteta na ugljen. U prošloj je godini tamošnja proizvodnja iz ugljena porasla za gotovo 2 posto, dok se smanjila gotovo svugdje drugdje. 

U Kini raste proizvodnja obnovljivih izvora energije, ali nedovoljno da se održi potražnja za električnom energijom. Prema izvješćima, u posljednjih pet godina ta je potražnja porasla za gotovo 1.900 TWh. Kineski NDRC odobrio je ponovo pokretanje 15 rudnika ugljena u regijama Shanxi i Xinjiang na sjeveru, što iznosi oko 44 milijuna tona ugljena. Ostali rudnici ponovo se otvaraju na drugim mjestima. 

Termoelektrane na ugljen i dalje osiguravaju blizu 20 posto proizvodnje električne energije u SAD-u i na globalnoj razini. Međutim, u Kini je potražnja električne energije porasla s nule početkom 2020. na gotovo 7% do prosinca, prema podacima koje je objavila Međunarodna agencija za energiju, piše PE.

TAGOVI