Pad Afganistana u ruke talibana mogao bi dovesti do gospodarske krize

Autor: N.D. Objavljeno: 16.08.2021. 🕜 12:48 Lokacija: Kabul (Afganistan)

Zbivanja u opasnoj regiji destabilizirat će i Bliski istok

Na smjenu vlasti u Kabulu, koja je jučer formalno prenijeta na prijelazno nacionalno vijeće ali je jasno kako će je vrlo brzo, u punom formatu, dobiti vojni pobjednici – talibani, koji već pripremaju i promjenu naziva zemlje, prve su reagirale azijske burze. Cijena terminskih ugovora o opskrbi naftom pala je za 1,6%, kao i indeksi dionica najvećih gospodarstava Azije. Cijena sjevernomorske naftne sorte Brent pala je ispod psihološke granice od 70 dolara – na 69,4 USD (-1,6% od zatvaranja prethodnog trgovanja) po barelu, a američka sorta WTI pala je 1,7% na 67,3 USD po barelu, objavio je portal Geopolitika news. 

Opasan prostor

Japanski dionički indeks Nikkei pao je 1,7%, južnokorejski KOSPI – 1,16%, Hang Seng indeks hongkonške burze – 0,8%. Najmanje su izgubila tradicionalna financijska utočišta ulagača – zlato i dolar: zlato je palo za 0,2%, a dolar je simbolično poskupio za 0,05% u odnosu na glavne valute. Afganistan bi mogao dovesti do nove gospodarske krize, smatraju ekonomisti koje je anketirao Reuters. 

Ovo je opasna regija – tu su Iran, Pakistan, srednjoazijske države Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Požar bi se mogao proširiti na Bliski istok. Turska je na rubu krize, Pakistan je nakupio veliki dug. Granični sukobi s talibanima i veliki valovi afganistanskih izbjeglica u susjedne zemlje nisu isključeni. 

Pad cijena nafte


Volatilnost cijena nafte prisutna je od prošlog tjedna i IEA prognoza. Barel Brent nafte na londonskom tržištu prošloga je tjedna pojeftinio 0,15 posto, na 70,59 dolara, usporivši pad nakon što je tjedan ranije potonuo 6 posto, što je bio najveći cjenovni pad u zadnja četiri mjeseca. Na američkom tržištu cijena barela nafte prošloga tjedna poskupjela je 0,2 posto na 68,44 dolara, stabiliziravši se tako nakon što je tjedan ranije potonula 7%, najviše u zadnjih devet mjeseci.

Početkom prošlog tjedna cijene nafte su se ponešto oporavile, no u četvrtak i petak su ponovno pale. Naime, IEA je u četvrtak objavila da je potražnja u srpnju pala za 120.000 barela dnevno te prognozirala da će u drugoj polovini godine potražnja rasti sporijim tempom zbog novog vala pandemije.


TAGOVI