I Slovenija uvozi električnu energiju ali znatno manje od Hrvatske

Autor: N.D. Objavljeno: 23.08.2021. 🕜 11:37 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Transparentno o proizvodnji, potrošnji i uvozu električne energije

Slovensko Ministarstvo za infrastrukturu objavilo je nedavno energetsku bilancu za prvu polovinu ove godine Slovenije u kojoj stoji da je ta država iz vlastitih izvora pokrila 87% potreba za električnom energijom, a izvoz je rastao za 5%. Od siječnja do lipnja ukupno je preuzeto 11.427 GWG, od čega je u Sloveniji proizvedeno 7.341 GWh odnosno 64% i preuzimanje iz inozemstva 4.087 GWh ili 36% sve preuzete električne energije, stoji u objavi resornog ministarstva. Neto potrošnja električne energije u Sloveniji u prvoj polovini godine iznosila je 6.667 GWh, od čega je glavnina potrošena na razini distribucije. 

Od toga je preuzimanje od proizvodnje na prijenosnom sustavu iznosilo 6.715 GWh (59%), a proizvođači priključeni na distribucijski sustav pridonijeli su 626 GWh ili 5% ukupno preuzete električne energije. Domaća proizvodnja (uzimajući u obzir 50% udjela proizvodnje iz NE Krško) tako je u prvom polugodištu ove godine doprinijela slovenskom elektroenergetskom sustavu 6 140 GWh električne energije, što je za 11% više nego u istom razdoblju prošle godine. 

Uvoz

Preuzimanje električne energije iz inozemstva, bilo je u prvom polugodištu 4% veće nego u istom razdoblju prošle godine. U odnosu na prošlu godinu, potrošnja električne energije kupaca u distribucijskom sustavu porasla je za 6 posto, potrošnja zatvorenih distribucijskih sustava smanjena je za 13%, a potrošnja izravnih kupaca ostala je na istoj razini. 

U prvoj polovici godine izvoz električne energije povećan je za 5%, a pokrivenost slovenske potrošnje domaćom proizvodnjom bila je 87%, navodi država. Proizvodnja u slovenskim termoelektranama rasla je za 11% u odnosu na isti period lani, a proizvodnja hidroelektrana rasla je trećinu. Elektrane na distribucijskom sustavu proizvele su 626 GWh ili 14% više nego lani. 

A HEP...

 

Hrvatska nije ni približno ovako transparentna u svojim brojkama kao Slovenija. Naše resorno ministarstvo takve podatke ne objavljuje čak ni na godišnjoj razini, već ih treba iščitavati iz HEP-ove bilance, HERA-inih godišnjih izvještaja i sl. Na stranicama HEP Opskrbe vidljivo je da je HEP grupa u 2020. raspolagala s 17.809 TWh proizvedene i kupljene električne energije, od čega je otkup iz OIE činio tek 6%, hidroelektrane 30%, termoelektrane 23%, NE Krško 17%, a na uvoz je opadalo visokih 26% (ili 4.636 GWh). Pritom treba uzeti u obzir da nacionalna elektroprivreda pokriva oko 90% tržišta električne u Hrvatskoj, no u grubo se može reći da se hrvatski uvoz električne energije godišnje kreće oko 30% i to se nije mijenjalo već duže vrijeme, usprkos rastućoj proizvodnji iz obnovljivih izvora energije koji daju cca 2 TWh električne energije, zbog čega ima dana kada je država neto izvoznik električne energije.


TAGOVI