Češka se sprema za gradnju novog bloka nuklearne elektrane

Autor: N.D. Objavljeno: 23.08.2021. 🕜 15:14 Lokacija: Prag (Češka)

Češka će trebati odobrenje EU jer je riječ o državnom financiranju

Češki ČEZ priprema se za raspis natječaja za izgradnju novog bloka nuklearne elektrane u NE Dukovany i to do kraja godine, najavio je češki ministar industrije Karel Havliček. Riječ je o bloku snage 1.200 MW, koji bi trebao zamijeniti stare blokove koji su na kraju životnog vijeka, a ulaganje se procjenjuje na barem šest milijardi eura, što je najveća pojedinačna investicija u toj državi. Premijer Andrej Babiš izjavljivao je da želi politički konsenzus za elektranu za koju se očekuje da neće biti izgrađena prije 2036. ili kasnije. 

Ulaganje će trebati EU blagoslov zbog toga što je riječ o državnoj pomoći, jer država namjerava omogućiti financiranje s nultom ili niskom kamatnom stopom. Električna energija iz nove elektrane prodavat će se po prethodno određenim cijenama, a kupci će nadoknađivati razliku ako je proizvodna cijena iznad tržišne, objavili su svojedobno češki mediji. 

Kao potencijalni ponuditelji navode se Wastinghouse, EDF i južnokorejski KHNP, od kojih se sada očekuje da ispune sigurnosni upitnik najksanije do kraja studenog, a kada on stigne u roku od mjesec dana trebao bi se raspisati natječaj, javlja Reuters. Češke vlasti isključile su Kinu iz natječaja u siječnju te Rusiju u travnju, na preporuku EU-a i NATO-a zbog pitanja nacionalne sigurnosti. Češka javnost podržava primjenu nuklearne energije, a opozicija smatra da bi Ruski Rosatom ipak trebao biti dio nekog konzorcija, kako bi se potaknulo tržišno natjecanje. 

TAGOVI