Električna energija za gospodarstvo drastično poskupila

Autor: N.D. Objavljeno: 16.08.2021. 🕜 13:38 Lokacija: Zagreb

Protiv okrutnog tržišnog realiteta treba se boriti vlastitom proizvodnjom

Strmi rast cijena električne energije na burzama počeo se prelijevati na gospodarstvo. Veliki šok pri traženju ponuda za novi ugovor s opskbljivačima struje doživjela je nedavno tekstilna tvrtka Galeb. Najpovoljnija ponuda podrazumijevala poskupljenje ugovora za struju od 67 posto. 

"Nemamo izbora. S tim poskupljenjem, baš kao i s iznosom minimalca koji svake godine raste za pet do šest posto, moramo se boriti. Direktan trošak rasta električne energije za Galeb znači 50 tisuća eura veći trošak na godišnjoj razini. Velik je to iznos koji će trebati pokriti u drugim troškovnim stavkama" objašnjava Josip Aračić, predsjednik Uprave Galeba, dodajući da će mnoge tvrtke koje posluju na granici profitabilnosti suočene s takvim šokom biti prisiljene na zatvaranje, piše Lider. 

Tko nije ranije ugovorio... nagrabusio je

Neugodna iznenađenja poput toga osjetit će svi koji nisu unaprijed sklopili ugovore. Naime, iz HEP Opskrbe kojoj do kraja ove godine istječe nekoliko desetaka ugovora velikih kupaca ističu kako su s većinom već ranije sklopljeni ugovori. "Potrebno je razlikovati trenutak ugovaranja i period ugovora, odnosno isporuke. Primjerice, kupac je ugovor za 2020. i/ili 2021. mogao ugovoriti i u 2018. Sve je češći trend na tržištu da kupci biraju povoljne trenutke ugovaranja na tržištu i u tim trenucima ugovaraju isporuku električne energije za jednu do tri godine unaprijed. Trenutne visoke cijene ugovaranja na tržištu odrazit će se na ugovore i na cijenu struje koja će se konzumirati u 2022-2023. pa i 2024. godini" tumače iz HEP-a. 

 Napominju pritom kako je jedan od ključnih pokazatelja stanja ugovaranja i cijene na tržištu električne energije njezina cijena na veleprodajnom tržištu. Na mađarskoj burzi HUDEX cijena isporuke za godinu 2021-22 porasla je od 50-ak eura po MWh u 2020. na gotovo 86 eura po MWh u kolovozu 2021., što je porast od 70%. Dio odgovora kako se oduprijeti rizicima koje takav porast cijene ima na poslovanje je i promjena modela kupovine struje, ali i okretanje vlastitoj proizvodnji energije primjenom obnovljivaca.

TAGOVI