Španjolska će intervenirati u veleprodajno tržište električne energije

Autor: N.D. Objavljeno: 31.05.2021. 🕜 12:41 Lokacija: Madrid (Španjolska)

Nije prvi puta da Španjolska utječe na cijene električne energije

Španjolska vlada razmatra intervenciju na veleprodajnom tržištu električne energije kako bi ograničila utjecaj na račune za električnu energiju uslijed porasta cijena CO2 i plina, objavljeno je 28. svibnja. U narednim danima madridska vlada može predložiti mjeru za smanjenje tržišnih prihoda proizvođača na utjecaj troškova dopuštenih emisija ugljika na veleprodajne cijene električne energije, rekli su za S&P Global Platts izvori koji nisu željeli biti imenovani. 

Španjolske cijene energije za dan unaprijed na burzi OMIE dosegle su vrhunac od 108,59 EUR / MWh početkom siječnja tijekom zahlađenja, ostajući konstantno visoke tijekom travnja i većim dijelom svibnja, dosegnuvši na EUR 87,43 / MWh (106,48 USD / MWh) 27. svibnja. Glasnogovornik Ministarstva ekološke tranzicije potvrdio je da je ministrica ekološke tranzicije Teresa Ribero rekla 13. svibnja da vlada radi na akcijskom planu za rješavanje utjecaja cijena CO2 na račune potrošača, ali unutar marži koje dopušta EU. 

Utjecaj na prihode

Svaka intervencija mogla bi se primijeniti na prihode proizvođača koji ne emitiraju ugljični dioksid, poput hidro i nuklearnih operatora, u ponovljenom provođenju sličnih mjera politike koje je Španjolska usvojila 2007. i 2013. godine. 

Upitan da prokomentira mogućnost političke intervencije, glavni tajnik Eurelectrica Kristian Ruby rekao je da takva mjera "jako zabrinjava elektroenergetski sektor, jer bi uvela regulatornu nestabilnost i iskrivila odgovarajuće tržišne poticaje za ulaganje ne samo u buduće obnovljive izvore, već i za upravljanje postojećim elektranama bez emisija. To u osnovi znači da bi se proizvođačima dvostruko naplaćivalo, dovodeći u opasnost svoje prihode i sposobnost ulaganja u nove proizvodne kapacitete. Uplitanje u cijene politički je otrov za povjerenje investitora", rekla je Ruby.

TAGOVI