OPEC danas odlučuje o daljnjoj proizvodnji dok cijene nafte nezadrživo rastu

Autor: N.D. Objavljeno: 01.07.2021. 🕜 12:03 Lokacija: Beč (Austrija)

OPEC+ će polako početi s povećanjem opskrbe naftom

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, potaknute padom zaliha u SAD-u i procjenama da bi potražnja ove godine mogla nadmašiti ponudu. Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje te je iznosila 75,59 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovala po 1,10 dolara višoj cijeni, od 74,08 dolara. Cijena nafte u godinu dana porasle su za 45%, ako se gledaju današnji podaci. 

OPEC i partneri koji nisu iz OPEC-a, energetsko savezništvo koje se često naziva OPEC +, sastaje se danas putem videokonferencije u 14 sati. Sastanak dolazi u vrijeme kada je OPEC + relativno optimističan u pogledu poboljšanih tržišnih uvjeta i izgleda za rast potražnje za gorivom nakon naglog skoka cijena nafte tijekom prvih šest mjeseci godine. Analitičari kažu kako je najvjerojatniji ishod povećanje od oko 500.000 barela dnevno u kolovozu. 

Iako globalno vlada gospodarski optimizam, novi val zaraze koronavirusom tzv. delta varijantom stvara strah da će usprkos procijepljenosti potražnja za naftom biti pod pritiskom, zbog čega će OPEC+ biti vrlo oprezan s povećanjem opskrbe, čime će cijene ostati vrlo visoke s potencijalom daljnjeg rasta kako se potražnja bude nastavila povećavati. Prošli mjesec OPEC je rekao da očekuje porast potražnje nafte za 6 milijuna barela dnevno ove godine, od čega će se 5 milijuna vratiti u drugoj polovici 2021. godine, javljaju strani mediji.

TAGOVI