AZTN dopustio koncentraciju Petrola i Crodux Derivata Dva

Autor: N.D. Objavljeno: 01.07.2021. 🕜 10:31 Lokacija: Zagreb

Petrol za sada namjerava zadržati brand Crodux, a INA i dalje ostaje vodeća

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je u utorak ocijenila dopuštenom namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem kontrole poduzetnika Petrol d.d., sa sjedištem u Ljubljani, nad poduzetnikom Crodux Derivati Dva d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu. U siječnju je Petrol kupio 91 benzinsku postaju Crodux-a te povećao svoju mrežu benzinskih postaja na 200, a u JI Europi ukupno na 601. Provedbom koncentracije, Petrol preuzima poslovanje Crodux Derivata Dva koje se odnosi na trgovinu na veliko naftnim derivatima (benzinskim i dizelskim motornim gorivom i ekstralakim loživim uljem) te trgovinu na malo naftnim derivatima (motornim gorivima-benzinskim i dizelskim gorivom te UNP-om). U određenom razdoblju nakon provedbe koncentracije, Petrol namjerava zadržati brand Crodux, radi njegove prepoznatljivosti kod krajnjih kupaca. 

Tržišni udio

U konkretnom slučaju, iz ekonomske i pravne analize proizlazi kako je riječ prvenstveno o širenju maloprodajne mreže Petrola na teritoriju Hrvatske stjecanjem prodajnih mjesta Crodux Derivati Dva, nakon čega bi Petrol na teritoriju RH imao tržišni udjel od 20-30% prema broju benzinskih postaja, dok bi INA d.d., kao najznačajniji poduzetnik na tržištu i dalje ostvarivao tržišni udjel od 40-50%, objavio je AZTN. 

U odnosu na relevantne podatke o veličini i strukturi mjerodavnih tržišta te iz analize koja razrađuje učinke navedene koncentracije, kako horizontalne tako i vertikalne učinke, proizlazi kako je tržište trgovine na veliko naftnim derivatima u RH otvoreno i lako dostupno za konkurente iz inozemstva, odnosno kako ne postoje značajne prepreke za ulazak novih i rast postojećih sudionika na tržištu. Postoje raspoloživi značajni skladišni kapaciteti u RH i u regiji, koji su dobro distribuirani i omogućavaju opskrbu svih dijelova RH, ali isto tako i opskrbu iz više različitih dobavnih pravaca. 

Niski učinak na povećanje cijena

Analiza izvora i količina nabave naftnih derivata u posljednje tri godine pokazala je kako su količina, ali i izvori uvoza naftnih derivata značajno varirali, ukazujući kako uvoz brzo reagira na promjene u potražnji i uvjetima ponude. U analizi učinaka navedene koncentracije na tržište trgovine na malo naftnih derivata primijenjene su, osim visine tržišnih udjela i metode UPP (eng. upward pricing pressure), analize tržišnog natjecanja na razini pojedinačnih benzinskih postaja („lokalni učinak”), koje su pokazale vrlo nisku razinu mogućeg utjecaja na povećanje cijena te kako će nakon provedbe predmetne koncentracije na svim lokalnim područjima ostati dovoljan broj benzinskih postaja konkurenata, a što bi isključivalo mogućnost da nakon provedbe koncentracije Petrol odredi više cijene ili nepovoljnije uvjete poslovanja. 

Tržište nesklono koordinaciji

Postojeća mogućnost lakog i brzog ulaska konkurenata iz inozemstva u slučaju promjene cijena na tržištu RH predstavlja element koji može brzo i lako destabilizirati bilo kakvu koordinaciju postojećih sudionika na tržištu. Petrol neće imati mogućnost isključiti kupca s tržišta trgovine na veliko budući da kupac može lako nabaviti potrebne količine od drugih sudionika na tržištu, a takav kupac može i sam relativno lako ući na tržište trgovine na veliko. 

Koordinacija na maloprodajnom tržištu je manje vjerojatna zbog asimetrije tržišnih udjela, a i strukture troškova vodećih poduzetnika. Samo tržište nije sklono koordinaciji zbog svojih karakteristika, u smislu otvorenosti na veleprodajnoj razini te tjednih usklađenja cijena na maloprodajnoj razini, koje trgovcima onemogućava ili značajno otežava bilo kakav dogovor oko uvjeta koordinacije. Nakon provedbe koncentracije, INA će i dalje zadržati poziciju vodećeg takmaca te značajnog izvora nabave naftnih derivata, zaključuje AZTN.

TAGOVI