CRTA otvorila vrata

Autor: B.O. Objavljeno: 29.06.2021. 🕜 08:07 Lokacija: Zagreb

Na FSB-u je otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu početkom ovog tjedna je otvoren Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA

Jedan od najznačajnijih projekata FSB-a, pod vodstvom prof.dr.sc. Bojana Jerbića i njegova tima, osigurat će vrhunske radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente, inženjere i medicinsko osoblje, a istovremeno će služiti kao poligon za razvoj, ispitivanje i usavršavanje novih robotskih rješenja i inženjerskih metoda. 

Aktivnosti Centra bit će usmjerene prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena u industriji i medicini, izvijestio je FSB.

 

Ukorak s trendovima 

Na otvaranju CRTA-e sudjelovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuvši kako je Regionalni centar izvrsnosti, u koji je uloženo 38 milijuna kuna bespovratnih sredstava, sjajan primjer kako ulagati u budućnost i kako ostvarivati rezultate koji nas stavljaju u korak s najsuvremenijim trendovima u znanstvenim disciplinama. 

Taj će projekt omogućiti ostvarivanje vrhunskih istraživačkih uvjeta i vrhunskih obrazovnih uvjeta, jačat će hrvatski znanstveni sustav, udovoljit će suvremenim zahtjevima gospodarstva i, u konačnici, ojačati njegovu konkurentnost, poručio je.

 

Izdvajanja za znanost 

Istaknuo je kako je jako bitno da rad FSB-a pridonese uspjesima hrvatskih robotičara, inovatora, informatičara i matematičara. Svi oni, dodao je, postižu iznimne uspjehe na međunarodnim natjecanjima i tako fascinantno promiču Hrvatsku i hrvatski obrazovni sustav, kreativnost i znanje. 

Osobito je važnim istaknuo da ti talenti ključni za uspjeh Hrvatske nađu svoj prostor u 4. industrijskoj revoluciji i procesima digitalizacije. S te će strane, dodao je, Vlada nastaviti reformu znanosti i obrazovanja. 

Također, javlja Vlada, cilj je do 2030. godine povećati izdvajanja za znanost na tri posto BDP-a.

TAGOVI