Sjeverna Makedonija prva na Balkanu objavila kad se odriče ugljena

Autor: N.D. Objavljeno: 29.06.2021. 🕜 08:41 Lokacija: Skopje (Sjeverna Makedonija)

TE Bitola i TE Oslomej već su ušle u period transformacije

Sjeverna Makedonija prva je država zapadnog Balkana koja je odlučila prestati koristiti ugljen i najavila je da će zatvoriti termoelektrane do 2028. godine. Inače, ova je zemlja oko polovice proizvodnje električne energije dobivala iz termoelektrana, što je dovoljno da zadovolji oko trećinu potrošnje.

Premijer Zoran Zaev izjavio je da vlada Sjeverne Makedonije planira zatvoriti elektrane na ugljen do 2028. godine. Kako bi se nadoknadio nedostatak električne energije u zemlji, uložit će se u 2.200 MW elektrana na obnovljivce, rekao je Zaev u intervjuu za televiziju Telma, izvijestio je portal Nezavisen. Kao što je premijer naglasio, ovo će biti dio makedonskog zelenog sporazuma i prijelaza na nove izvore energije. Zemlja planira izgraditi 1600 MW fotonaponskih elektrana i vjetroelektrane od 600 MW. 

Što će biti s dvije termice

U Sjevernoj Makedoniji u radu su TE Bitola i TE Oslomej. U skladu s planovima, do 2026. godine će se jedan blok TE Bitola zamijeniti sunčanom elektranom, a već 2024. započet će zamjena drugog bloka  termoelektranom na plin koja će raditi u spojnom procesu (kogeneracija) i, uz proizvodnju električne energije, proizvoditi i toplinsku energiju za pokrivanje potrebe toplinarskog sustava u Bitoli. Preostale dvije jedinice osuvremenit će se do 2023. godine, pri čemu će biti provedena temeljita rekonstrukcija elektrofiltra, dok će se do 2026. ostvariti potpun odsumporavanje i dekarbonizacija, objavljeno je u siječnju ove godine. Lokacija TE Oslomej iskoristit će se za gradnju fotonaponske elektrane, kao i na lokaciji drugih ESM-ovih elektrana. 

TAGOVI