Poljska će napustiti ugljen kao energent u proizvodnji električne energije najkasnije do 2060. godine. Taj ambiciozni plan uskoro će biti dopunjen programom sanacije cjelukupnog poljskog rudarstva, kako bi se već sada izbjegli svi ekonomski i društveni problemi koje će postupno napuštanje ugljena uzrokovati u narednim desetljećima. 

U svakom slučaju, financiranje primjene ugljena u poljskoj energetici bit će moguće do 2040., a termoelektrane na ugljen bi se u idealnom scenariju mogle napustiti već 2050. godine. S druge strane, bit će potrebna značajna ulaganja u 'neugljensku' proizvodnju električne energije. Inače, Poljska je zemlja Europske unije koja će biti najviše pogođena energetskom tranzicijom i već se sada smatra jedinom zemljom EU-a koja neće moći ostvariti plan o ugljičnoj neutralnosti do 2050. godine. 

Istodobno, poljska vlada je nedavno objavila i planove o spajanju tri velike (državne) elektroenergetske tvrtke: Taurona, Enee i PGE-a, a onda će se nova tvrtka podijeliti u dvije: jednu za 'ugljensko' i drugi za 'neugljensko' poslovanje, izvijestio je američki energetski portal 'Power Engineering International'.