U sklopu Europskoga zelenog tjedna i 10. Zagrebačkog energetskog tjedna u HGK je održana konferencija Akumulatorske baterije – nove poslovne prilike. Na događaju je predstavljena hrvatska inicijativa za osvajanje tržišta akumulatora.

"Od industrije akumulatorskih baterija očekuje se porast koji za sobom vuče beneficije i za elektroničku, kemijsku i metaloprerađivačku industriju. Vrijednost ovog novog tržišta procjenjuje se na oko 250 milijardi eura do 2025. na razini EU, dok će tržište svih ostalih baterija do 2027. dostići tek 10 milijardi. Ključna niša su električni automobili i litij-ionske baterije, za koje se predviđa godišnji rast između 8 i 9 posto. Hrvatska tu svoju priliku treba tražiti ne kroz masovnu proizvodnju, već kroz maloserijske proizvode specifične za automobilsku industriju budući da se konačni proizvod razlikuje od modela od modela", rekla je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac

Tvrtke i akademska zajednica 


Potaknuti očekivanim rastom tržišta, potražnjom za odgovarajućim inženjerskim kadrom i saznanjima da je riječ o radno-intenzivnoj industriji za koju cijena rada u Hrvatskoj može konkurirati onoj u razvijenim državama Europe, europskoj inicijativi pridružile su se i hrvatske tvrtke. Članice hrvatske inicijative su tvrtke iz područja organizacije proizvodnje i proizvođača alata te znanstvena i akademska zajednica: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Institut Ruđer Bošković, javlja HGK

Član inicijative je i tvrtka Teh-Cut, koja proizvodi specijalne alate za tlačni lijev aluminija, injekcijsko prešanje polimera te alate za oblikovanje kompozita. "Akumulatorske baterije su složen proizvod od različitih komponenata. Uočili smo mogućnost da se i sektor alata uključi u ovu priču i lanac proizvodnje, kroz izradu svih alata i naprava potrebnih za izradu baterija", kazao je direktor i vlasnik Teh-Cuta Duško Radović

Odnosi Kine i SAD-a 


Dio inicijative je i tvrtka Data Link. "Imamo vlastitu najsuvremeniju tehnologiju za sastavljanje u automobilskoj industriji. Već sada razvijamo proizvode za japanske partnere u autoindustriji", rekao je direktor i vlasnik Data Linka Darko Crha.

"Europa je tek na 3% globalnog proizvodnog kapaciteta po pitanju baterija. Ideja je stvoriti 10-20 velikih tvornica na području Europe. Trebamo i pažljivo pratiti odnose između Kine i SAD-a budući da je 50% litija i kobalta u Kini, koji su ključni za proizvodnju baterija", rekao je pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba Ivan Ivanković, istaknuvši da električna vozila nisu jedina primjena baterija, već i vjetroelektrane i solarne elektrane. 

Nagrada od 10 milijuna eura

 

Jasno je da su dalekoistočne zemlje već u svoje strateške planove ugradile jasne ciljeve za zauzimanje vodećih pozicija na tržišta akumulatorskih baterija. EU je stoga odlučila stvoriti paneuropski i međusektorski ekosustav baterija kroz udruživanje u strukovnu asocijaciju za učinkovitiji razvoj, istraživanje, proizvodnju i izlazak na tržište. 

Europsko inovacijsko vijeće je 2018. godine za razvoj i istraživanje u području baterija za električna vozila predvidjelo nagradu od 10 milijuna eura za projekt baterije koja će električnim vozilima osigurati pokretljivost usporedivu s pogonom na fosilna goriva.