Ukrajina je u utorak popodne objavila da će od danas obustaviti protok plina kroz ključnu tranzitnu točku Sokhranivka, kojom se kroz Ukrajinu isporučuje gotovo trećinu plina iz Rusije u Europu, izvijestio je Reuters. 
I zaista, danas nema nominacija za isporuku plina tom trasom, za koju se nominacijama očekivala isporuka na razini 72 milijuna m3. Za usporedbu, ukupni tok iz Rusije preko Ukrajine u utorak je iznosio 95,8 milijuna m3 plina, piše Reuters. 

Ukrajinski operater prijenosnog sustava plina (GTSOU) ponudio je premještanje pogođenog toka na točku Sudzha, koja se fizički nalazi pod kontrolom Ukrajine. Gazprom je naglasio da nema tehničkih mogućnosti transporta istih količina drugom rutom, koju od njih traži ukrajinski GTSOU, već nominacije za danas pokazuju predviđeni protok preko Sudzhe na razini 72 milijuna m3 plina dnevno. Ukrajina je ostala glavna tranzitna ruta za ruski plin u Europu a oko 30% ruskog plina u Europu se isporučuje preko Sokhranivke, koja se nalazi u regiji Luhansk u istočnoj Ukrajini. 

Kontrola nad kompresorskim stanicama

GTSOU je stoga proglasio “višu silu”, klauzulu na koju se poziva kada je poduzeće pogođeno nečim što je izvan njegove kontrole. Kijev tvrdi da se vode borbe oko četiri sela oko Harkiva te da je problem u sigurnosti, piše Reuters.  Tvrde da se ne može raditi na plinskoj kompresorskoj stanici Novopskov, prvoj na toj ruti, zbog “uplitanja okupacijskih snaga u tehničke procese”, dodajući da bi privremeno mogla premjestiti pogođeni tok na točku fizičke interkonekcije Sudzha koja se nalazi na teritoriju pod kontrolom Ukrajine. 

Izvršni direktor GTSOU-a Sergiy Makogon rekao je Reutersu da su ruske okupacijske snage počele uzimati plin u tranzitu kroz Ukrajinu i slati ga u dvije separatističke regije koje podržava Rusija na istoku zemlje, ali za to nije naveo dokaze. Kompresorska stanica Novopskov u regiji Lugansk u istočnoj Ukrajini okupirana je od strane ruskih snaga i separatističkih boraca ubrzo nakon što je Moskva u veljači započela invaziju na Ukrajinu. To je prvi kompresor u ukrajinskom plinskom tranzitnom sustavu u regiji Lugansk, tranzitna ruta za oko trećinu ruskog plina koji se u Europu dovodi preko Ukrajine. 

Gazprom je pak rekao  da ne vidi dokaze o ‘višoj sili’ ili preprekama da se nastavi po starom. Gazprom je dodao da ispunjava sve obveze prema kupcima plina u Europi. Ukrajinska obustava protoka ruskog prirodnog plina kroz rutu Sokhranivka ne bi trebala imati utjecaja na domaće ukrajinsko tržište, rekao je za Reuters čelnik državne energetske tvrtke Naftogaz Yuriy Vitrenko. Državna plinska tvrtka u Moldaviji, maloj državi na zapadnoj granici Ukrajine, rekla je da nije primila nikakvu obavijest od GTSOU-a ili Gazproma da će opskrba biti prekinuta.