Austrijski nacionalni parlament glasao je za novi zakon o proširenju obnovljivih izvora. Zakon postavlja nacionalni cilj do 2030. godine stopostotne potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora, sa 75%. Da bi to postalo stvarnost, Austriji će trebati dodatnih 27 TWh u proizvodnji električne energije. Od toga 10 TWh mora doći iz novih vjetrolektrana a to znači više od 500 MW novih kapaciteta svake godine od sada do 2030. godine. 

Zakon također uvodi novi sustav tržišnih premija, koje će se plaćati povrh mjesečnog prosjeka tržišne vrijednosti energije. Natječaji trenutno ne vode do optimalnih rezultata u Austriji zbog manje veličine tržišta a premija će se odrediti administrativno. Ako se tržišni uvjeti promijene, natječaji bi se mogli provesti 2024. godine. Nakon nekoliko godina prilično loše situacije prostornog planiranja za vjetroenergiju u Austriji, sve to upućuje na novi početak razvoja novih projekata u toj zemlji. 

Na saveznim pokrajinama bit će da pokrenu stvari određivanjem dovoljno lokacija za širenje vjetroelektrana, jer one su odgovorne za prostorno planiranje i bez njihovog sudjelovanja Austrija neće moći postići svoj ambiciozni cilj, objavio je EVWind.