Austrija dobiva novi zakon o obnovljivim izvorima

Autor: B.L. Objavljeno: 17.09.2020. 🕜 15:20 Lokacija: Beč (Austrija)

Zakon bi trebao stupiti na snagu u prvom tromjesečju sljedeće godine

U Austriji je na stručnu raspravu konačno poslan dugoočekivani Prijedlog Saveznog zakona o povećanju primjene energije iz obnovljivih izvora (EAG). U skladu sa zahtjevima koji proizlaze iz Pariškog sporazuma, novi zakon će donijeti nove okvirne uvjete za povećanje primjene obnovljivih izvora u Austriji. 

Prijedlog Zakona sadržava brojne odredbe o potporama za primjenu obnovljivih izvora pa ga, naravno, moraju odobriti i nadležna tijela Europske unije. To se posebice odnosi na tržišne premije, koje se neće uređivati na konkurentski način, na javnim natječajima, već odgovarajućom uredbom, no takva odredba još nije konačna i mogu se očekivati značajnije promjene. Pri tome se za sada ne planiraju natječaji za gradnju novih proizvodnih postrojenja, osim za sunčane elektrane i elektrane na biomasu. S druge strane, vjetroelektrane, hidroelektrane i mala postrojenja na bioplin i biomasu poticat će se tržišnom premijom.

Novi Zakon za sada još ne predviđa poticaje za 'obnovljive' plinove kao što je vodik, no to će se vjerojatno obraditi u zasebnom zakonskom paketu. Zanimljivost je i činenjica da se, za razliku od mnogih drugih zemalja, za sudjelovanje na natječaju moraju priložiti sva ishođenja odobrenja za projekt, čime se doduše, povećava vjerojatnost da će odobreni (i poticani) projekt na kraju biti i ostvaren, no istodobno i otežava njegovo financiranje jer u trenutku sudjelovanja na natječaju nije moguće ni procijeniti kakva će konačna potpora i njezini iznos biti. Isto tako, financijski popust od 30% za sunčane elektrana na otvorenom prostoru je veći nego što je bilo očekivano, no mogao bi značiti bitnu početnu prednost za sunčane elektrane na zgradama, što je u skladu s općim ciljevima novog Zakona, odnosno povećanju broja sunčanih elektrana na krovovima zgrada ('Milijun krovova').

Novi Zakon bi na snagu trebao stupiti u prvom tromjesečju 2021. godine. No, ni tada neće sve biti gotovo, već će za provedbu natječaja za sunčane elektrane trebati propisati rokove i najviše cijene, a to će se urediti uredbama Saveznog ministarstva za zaštitu klime, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologije (BMK), izvijestila je austrijska odvjetnička tvrtka Schoenherr.


TAGOVI