Grčka: obnovljivim izvorima na ugljen

Autor: B.O. Objavljeno: 18.09.2020. 🕜 11:13 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)

S pet milijardi eura do manjeg ugljičnog otiska

Kako bi smanjila ugljični otisak, Grčka će utrošiti pet milijardi eura za postupno smanjenje uporabe ugljena za 80 posto do 2023. godine. 

Riječ je o vrlo optimističnim ciljevima, posebice uzimajući u obzir činjenicu da je 2015. godine udio ugljena u energetskom miksu činio 41,6 posto tamošnje proizvodnje. 

Analitička tvrtka GlobalData javlja kako se u 2019. taj udjel smanjio na 27,9 posto, istovremeno predviđajući da će do 2030. godine, ako se potpuno ne prestane koristiti, udio ugljena u energetskom miksu biti manji od 10 posto. 


Male hidroelektrane

"Ovo je jedno od najvećih ulaganja neke države u posljednje vrijeme, a koje je dovoljno snažno da iza sebe ostavi proizvodnju koja se temelji na ugljenu, potom pojačavajući proizvodnju iz obnovljivih izvora. Prema očekivanjima, u ovom desetljeću poticat će se proizvodnja iz obnovljivih izvora, uključujući male hidroelektrane, gdje će od 85 do 90 posto nove snage između 2019. i 2030. godine dolaziti iz obnovljivih izvora", rekao je Somik Das, viši analitičar za energiju u tvrtki GlobalData, dodajući kako se procjenjuje da će između 55 i 60 posto novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora otpadati na sunčane elektrane.

TAGOVI