Oko 300 građana zainteresirano za savjete oko ugradnje solara

Autor: N.D. Objavljeno: 23.09.2020. 🕜 10:12 Lokacija: Zagreb

Brojni hrvatski gradovi potpisali su Deklaraciju o dobroj energiji

Zelena energetska zadruga upravo je završila turneju Dobra energija u kojoj su predstavnici zadruge obišli deset hrvatskih gradova s kojima su potpisali Deklaraciju o dobroj energiji, čime su ti gradovi postali pioniri energetske tranzicije u Hrvatskoj. To su Varaždin, Vrbovec, Karlovac, Velika Gorica, Križevci, Jastrebarsko, Poreč, Pazin, Rovinj i Pula. 

Konkretno, time su se obvezali pomoći realizirati projekte obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, čistog transporta te prilagodbe života u gradu učincima klimatskih promjena. Obvezali su se informirati građane o stanju klimatske krize i aktivno ih uključiti u njeno rješavanje, kao i u tome aktivno surađivati sa svim relevantnim dionicima iz javnog, privatnog i civilnog sektora. 

Mapiranje projekata

Organizatorica projekta Hajdana Rukavina kaže da su sa svakim gradom radili na mapiranju potencijalnih projekata čistijeg transporta, energetske učinkovitosti i primjene obnovljivaca. Projektne ideje koje su mapirali s gradovima-potpisnicima Deklaracije o dobroj energiji u narednoj će fazi usmjeriti prema realizaciji kroz svoj program podrške Akcelerator za gradove financiran od strane EIT Climate KIC-a. 

Udruga je vrlo zadovoljna i odazivom građana. "Vrlo smo zadovoljni cjelokupnim odazivom, posebice time što je oko 300 građana iskazalo ozbiljnu zainteresiranost za našu savjetodavnu podršku u realizaciji njihove sunčane elektrane. Svi zainteresirani građani mogu se i dalje predbilježiti za našu podršku, koja uključuje besplatnu procjenu isplativosti te podršku u ostvarivanju povoljnijih uvjeta ugradnje, na solari@zez.coop", kaže Rukavina. Deklaraciju će uskoro potpisati i Osijek, rekla je Rukavina u intervjuu za portal Gradonačelnik.hr.

TAGOVI