Obrisi sunčane elektrane u rafineriji

Autor: B.O. Objavljeno: 25.09.2020. 🕜 13:00 Lokacija: Brod (BiH)

Rafinerija nafte Brod uložila 7,7 milijuna kuna u sunčanu elektranu

Usporedo s plinofikacijom u Rafineriji nafte Brod teku i drugi projekti koji će imati, među ostalim, pozitivan utjecaj na zaštitu okoliša

Naime, u tijeku je gradnja sunčane elektrane koja će proizvoditi električnu energiju za rafinerijske potrebe. U ovaj projekt tvrtka je uložila oko 7,7 milijuna kuna (dva milijuna KM), priopćeno je iz Rafinerije nafte Brod

Trenutačno, u rafineriji se postavljaju solarni paneli za sunčanu elektrane snage oko jednog MW. Ukupno će, pak, biti postavljeno 2724 panela po 350 kW, a očekivana proizvodnja električne energije iznosit će najmanje 1050 MW h godišnje.

 

Prvi kilovati

Električnu energiju dobivenu iz obnovljivog izvora, tj. Sunca ova rafinerija će koristiti za vlastite potrebe i tako će ostvariti uštedu od oko 385 tisuća kuna (100 tisuća KM) godišnje. 

Ovaj projekt rafinerija provodi od ožujka, a završetak radova planiran je do kraja godine, kada se u rafineriji očekuju i prvi kilovati električne energije iz sunčane elektrane te istovremeno i prva isporuka plina u okviru projekta plinofikacije.

TAGOVI