Obnovljivi izvori mijenjaju izgled gradova

Autor: B.L. Objavljeno: 07.09.2020. 🕜 14:49 Lokacija: Rimini (Italija)

Ovogodišnji sajam Ecomondo predstavit će rješenja za energetiku i ekologiju budućnosti

Čisto i isplativo: pristupačna energija iz obnovljivih izvora na komunalnim računima mijenja svakodnevne živote. Da je to stvarno tako, moći će se vidjeti na sajmu Ecomondo koji se na sajamskom prostoru Rimini Expo Center u Riminiju u Italiji u organizaciji specijalizirane tvrtke Italian Exhibition Group održava 3. - 6. studenoga ove godine. Od gradova kojima je posvećena nova sajamska priredba pod nazivom LUMIexpo  preko izgradnje energetskih zajednica, digitalnog svijeta, uloge komunalnih i električnih vozila, do priredbe Key Energy koje će pokazati osnovne promjene pod sloganom #safebusiness, sajam će predstaviti rješenja za energetiku i ekologiju budućnosti.


Prijelaz na obnovljive izvore mijenja gradove

Glavni čimbenik i promicatej te transformacije upravo je spomenuta priredba Key Energy. Dom, posao i javni prostori povezani su u novi ekosustav, s čistom i povoljnom energijom iz obnovljivih izvora, koja je glavni pokretač razvoja. Dalekosežne promjene, koje je bolest COVID-19 do sada samo usporila i koje europska i nacionalne politike spremne za gospodarski oporavak i dalje podržavaju.
Inteligentni ekosustavi za proizvodnju, skladištenje i upotrebu energije odavno su poznati, a sajam Ecomondo u svojem 14. izdanju i dalje je jedini takav stručni skup u Europi koji okuplja tvrtke, javnu upravu, glavne operatore i stručnjake.

Posljednjih mjeseci je priredba Key Energy predstavljana koristeći digitalne sastanke Connect Talk and Share kao komunikacijski kanal, pri čemu je bilo riječi o tehnološkim inovacijama, regulatornim odgovorima i upravljanju energijom za privatne i javne potrebe. Štoviše, svi izložbeni i prostori za sastanke na kojima biti riječi o energetici 2020. godine na sajmu Ecomondo redizajnirani su u sklopu IEG-ovog projekta #safebusiness (www.iegexpo.it/en/safebusiness), kako bi se osiguralo da se svaka faza sajma odvija sigurno, za izlagače, goste i osoblje.


Tamo gdje energija susreće budućnost

Crvena nit ovogodišnje priredbe Key Energy je 'Tamo gdje energija susreće budućnost'. Tu će se prikazati četiri područja: energija vjetra, Sunčeva energija i pohrana energije, učinkovitost (distribuirana proizvodnja) i održivi gradovi. Taj poseban projekt ove će godine proslaviti deseti rođendan, a čije glavne teme bit će: digitalizacija, urbana obnova i održiva mobilnost. 

Ključna pitanja iz područja pametnih gradova ove će godine biti pojašnjena u sklopu priredbe LUMIexpo, koja je organizirana u partnerstvu s TecnoEdizioni, su: digitalno učinkoviti javni i privatni sustavi rasvjete, obnovljivi izvori, energetske zajednice, uloga potrošača, javne usluge kao pokretači transformacije i elektromobilnost.

Proizvodni i tehnološki lanac koji čine stručnjaci znanstvenog odbora na čelu s prof. Giannijem Silvestrinijem, znanstvenim direktorom Kjotskog kluba, predstavit će cjelovite promjene koje samo čekaju postati dio leksikona gospodarskog oporavka. Partneri priredbe su Politehničko veleučilište u Milanu i njegova Skupina za energetsku strategiju koja će predstaviti neobjavljeno izvješće o energetskim i klimatskim scenarijima za razdoblje do 2050. godine, a tu su i stručne udruge kao što su ANEV, Italia Solare, ANIE Federazione, ENEA, Elettricitàfutura, Wind Europe i Solar Europe.

Od vjetroelektrana do ulične rasvjete koja se pali samo kada se ispod nje prolazi, preko obnove industrijskih područja pomoću sunčanih elektrana, do automatizacije i pametnih kuća: obnovljivi izvori više nisu samo sinonim za popust na računima za električnu energiju. Kao i energetska učinkovitost, oni više ne znače samo mogućnost poreznih olakšica, već i poticaj za stvaranje konkurentske prednosti koja poboljšava domove, četvrti i cijele gradove i jednu od temeljnih grana talijanskog gospodarstva - graditeljstvo. 

Urbana područja raskrižja su ljudi u pokretu, a elektrifikacija koja osigurava mobilnost je održiva i profitabilna. Sada je vrijeme za tranziciju, a sajam Ecomondo je tu da pomogne razumjeti i iskoristiti prilike.

TAGOVI