Slovenija dozvolila prvi vjetropark!

Autor: N.D. Objavljeno: 08.09.2020. 🕜 10:32 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Teku pripreme za gradnju tri vjetroelektrane

Kako je krenulo, i Slovenija bi uskoro mogla krenuti s izgradnjom prvog vjetroparka. Slovenska Vlada je prošli tjedan usvojila Odluku o provedbi državnog prostornog plana za polje vjetroelektrane Paški Kozjak. Kako je navedeno, na području Paškog Kozjaka trebaju se instalirati četiri vjetrenjače ukupne snage 14 MW, dok Vlada naglašava da će planirana izgradnja VE Paški Kozjak značajno pridonijeti povećanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. 

Početkom srpnja vlada je također usvojila odluku o provedbi državnog prostornog plana za polje vjetroelektrane Rogatec. Investitor Dravske elektrarne Maribor, inače najveći slovenski proizvođač električne energije iz OIE nedavno je izvršio opsežna mjerenja i studiju potencijalnih lokacija za postavljanje vjetroelektrana u sjeveroistočnom dijelu Slovenije (Ve Ojstrica, VE Paški Kozjak i VE Rogatec). 

Procjena je pokazala da se može ugraditi 13 vjetrenjača ukupne snage do 46 MW i planirana godišnja proizvodnja od 122 GWh, koja bi mogla pokriti četiri posto slovenskih potreba za električnom energijom.

Uključiti lokalnu zajednicu

Andrej Tumpej, direktor Dravskih elektrana Maribor za Maribor24.si je izjavio da "priželjkuju povjerenje institucija jer tvrtka ima veliko iskustvo, ali da su svjesni da dok ne nađu model uključivanja lokalne zajednice u projekte zajedno s državom, nigdje neće biti dobrodošli". 

Slovenska razvojna strategija potvrđuje kao ciljanu vrijednost do 2030. godine najmanje 27% udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije, od čega 43% u elektroenergetskom sektoru, što su prema dosadašnjim iskustvima prilično ambiciozni ciljevi i bit će ih teško postići bez korištenja svih potencijalni izvora obnovljive energije, uključujući vjetar. 

TAGOVI