I Hrvatska zainteresirana za gradnju NE Krško 2

Autor: N.D. Objavljeno: 01.08.2020. 🕜 13:48 Lokacija: Zagreb

Zatraži li Slovenija partnera, tu smo

Hrvatska i Slovenija suvlasnice su NE Krško, a Slovenija svako toliko spominje izgradnju drugog bloka, iako konačna odluka o gradnji nije donesena, što iz ekoloških a što iz ekonomskih i političkih razloga. Hrvatski ministar gospodarstva Tomislav Čorić izjavio je da je Hrvatska spremna razmotriti ulazak u projekt izgradnje drugog bloka elektrane, ako Slovenija donese odluku o gradnji i ponudi partnerstvo. "Hrvatska neće imati ništa protiv da dobije stabilan i relativno velik izvor električne energije", rekao je Ćorić. 

Hrvatska, kao suvlasnik nuklearne elektrane i susjedna zemlja, trenutno sudjeluje u javnoj raspravi o prekograničnom utjecaju ovog projekta. Suvlasnički odnos nuklearne elektrane Krško između Slovenije i Hrvatske posljednjih godina nije prošao bez nesuglasica, a pitanje skladištenja otpada, koji je problem i u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, još je neriješeno, piše SEEbiz. 

S tim u vezi, ministar Čorić ponovio je da slovenska ponuda za zajedničko skladište u Vrbini nije prihvatljiva za Hrvatsku iz već poznatih razloga. Hrvatska još nije započela s poslovima oko izgradnje svog skladišta koje bi se moglo smjestiti na Trgovskoj gori, a zbog protivljenja lokalaca i susjedne države to će biti veći izazov ove Vlade.

TAGOVI