Utjecaj zračenja zbog pogona NEK-a zapravo nemjerljiv

Autor: B.O. Objavljeno: 21.05.2020. 🕜 11:28 Lokacija: Krško (Slovenija)

Radiološki utjecaji elektrane bili su daleko ispod upravno određenih granica

Izvješće Nadzor radioaktivnosti u okolini Nuklearne elektrane Krško (NEK) za 2019., koje su na osnovi opsežnih mjerenja i analiza pripremili Institut Jožef Stefan (Ljubljana), Zavod za zaštitu na radu (Ljubljana), Institut Ruđer Bošković (Zagreb), NEK i MEIS (Mali vrh pri Šmarju), potvrđuje kako su i u protekloj godini radiološki utjecaji elektrane bili daleko ispod upravno određenih granica. 

Utjecaj zračenja na stanovništvo zbog pogona NEK-a tako je nizak da je zapravo nemjerljiv te se može izračunati samo pomoću modela.

 

Zračenje iz svemira 

Rezultati nadzora, objavljeno je na stranicama NEK-a, potvrđuju kako su u protekloj godini svi radiološki utjecaji ove nuklearne elektrane na stanovništvo u okolini, uz njezinu ogradu i 350 metara nizvodno od brane, ocijenjeni na manje od 0,11 mikrosiverta. To je približno 0,0048 posto prirodne pozadine, koja za 2019. iznosi 2290 mikrosiverta, a uzrokuju ju radioaktivnost u zemlji i zračenje iz svemira. 

Utjecaj NEK-a na okolinu nadzire se mjerenjem ispuštene radioaktivnosti (emisije) i unosa radioaktivnih tvari u okolinu (imisije). NEK mjeri radioaktivnost u ispustima otpadne vode u rijeku Savu i u onima iz ventilacijskog sustava u atmosferu. U okolici elektrane smještene su automatske mjerne stanice. 

U sklopu programa mjerenja radioaktivnosti u okolici NEK-a, neovisne institucije provode opsežna mjerenja atmosfere, zemlje, vode, hrane i stočne hrane na više desetaka lokacija. 

Cjelokupno izvješće nezavisnih institucija objavljeno je ovdje.

TAGOVI