Ćorić se založio za skladištenje radioaktivnog otpada u Hrvatskoj

Autor: N.D. Objavljeno: 30.09.2019. 🕜 14:54 Lokacija: Bled (Slovenija)

Skladište će zadovoljavati najviše svjetske standarde

Nakon sastanka na Bledu gdje se ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić susreo sa slovenskom ministricom infrastrukture Alenkom Bratušek o zajedničkoj gradnji skladišta niskog i srednjeaktivnog otpada, oglasio se resorni ministar. U razgovoru za N1 istaknuo je sljedeće: "Da budemo kristalno jasni, varijanata skladištenja, odnosno odlaganja u kojem se rješava tek dio našeg problema, dakle samo otpad koji nastaje na razini Nuklearne elektrane Krško, za Hrvatsku nije dugoročno rješenje s obzirom na činjenicu da Hrvatska na čitavom nizu lokacija u ovom trenutku ima institucionalni otpad. Mi želimo da rješenje konačnog problema bude adekvatno za sav otpad...".

Kakofonija glasova

Ćorić je rekao kako je "vojarna Čerkezovac proglašena neperspektivnom vojnom imovinom od strane Ministarstva obrane i u tom smislu spremna je za primopredaju te u konačnici za pripremne radove. Hrvatska najkasnije do 2025. godine mora preuzeti otpad koji se u ovom trenutku nalazi na području nuklearne elektrane" istaknuo je. Na pitanje kako će umiriti mještane općine Dvor i stanovništvo u susjednoj Bosni i Hercegovini koje se brinu zbog odlaganja nuklearnog otpada, ministar Ćorić je rekao: "Mi od danas do dolaska neutraliziranog otpada na lokaciju imamo dovoljan broj godina da razgovaramo. Svaka rasprava po ovom pitanju mora biti utemeljena i argumentirana. Ono što nažalost prevladava u medijskom prostoru i vrlo često dolazi s druge strane granice, iz BiH, je jedna kakafonija koja se temelji na širenju jednog bezrazložnog straha po pitanju ovog procesa.", prenosi Tportal.

BiH ima pravo glasa

Na pitanje ima li BiH pravo glasa po pitanju mjesta odlaganja radioaktivnog otpada, ministar Ćorić je rekao kako "apsolutno ima, po svim okolišnim pitanjima. Onog trenutka kada ovaj projekt bude tražio potvrdu ne samo domaće, već međunarodne stručne javnosti, u tom trenutku se okolne zemlje, pa i BiH, mogu jasno refeirati na njegove tehničke i sve ostale projektne specifikacije." Što se tiče stopiranja projekta, Ćorić je rekao kako "oni mogu projekt stopirati ako ne bude zadovoljavao najviše ekološke standarde. Međutim, on će ih zadovoljavati. Nikakva opcija koja neće biti po najvišim ekološkim standadrima iz perpektive Ministarstva i Fonda ne dolazi u obzir." Idući sastanak međudržavnog povjerenstva je krajem godine.

TAGOVI