MOL položio kamen temeljac za pogon poliola

Autor: N.D. Objavljeno: 30.09.2019. 🕜 11:59 Lokacija: Tiszaújváros (Mađarska)

Proizvodnja koja će repozicionirati MOL počinje već 2021.

Položen je kamen temeljac za proizvodni kompleks poliola u mađarskom Tiszaújvárosu. Kompleks bi trebao biti pušten u pogon 2021. godine, a proizvodit će oko 200.000 tona poliola godišnje. Ovo je postrojenje najveći organski investicijski projekt u povijesti MOL-a, s ukupnim budžetom od 1,2 milijarde eura, uključujući investicijsku pomoć mađarske vlade koja iznosi 131 milijun eura (spoj poreznih olakšica i bespovratnih sredstava). 

Prema MOL-ovim procjenama, postrojenje će godišnje doprinijeti MOL-ovim financijskim rezultatima (EBITDA) s približno 150 milijuna eura. Poliol je važna i tražena sirovina za proizvodnju plastike koju rabe mnoge industrije, od automobilske i građevinske do odjevne. Kompleks u Tiszaújvárosu proizvodit će poliol pomoću učinkovitih i za okoliš prihvatljivih tehnologija poput tzv. HPPO procesa (proizvodnje propilen oksida iz vodikova peroksida), koji su razvili Thyssenkrupp i Evonik. 

 „Ovo će ulaganje učiniti MOL Grupu jednim od najvažnijih igrača u kemijskoj industriji cijele regije, s obzirom na to da je MOL jedina tvrtka u središnjoj i istočnoj Europi koja kontrolira cijeli vrijednosni lanac, od vađenja sirove nafte do proizvodnje poliola”, rekao je Zsolt Hernádi. 

TAGOVI