Sunčana elektrana na krovu prehrambene tvrtke

Autor: B.O. Objavljeno: 04.09.2020. 🕜 12:55 Lokacija: Karlovac

Karlovački projekt je u cijelosti hrvatski proizvod

U PPK karlovačkoj mesnoj industriji puštena je u rad sunčana elektrana površine 7.500 m2 i izlazne snage 1,2 MW. Ukupno 3.939 fotonaponskih modula, pojedinačne snage 305 W, proizvode električnu energiju za vlastitu potrošnju koju je PPK implementirao u svoje proizvodne procese. 

Očekivana godišnja proizvodnja sunčane elektrane je 1,2 GW h, dok potrošnja električne energije iz konvencionalnih izvora iznosi 10,7 GW h na godišnjoj razini. Energetske uštede iznosit će tako 10,89 posto, odnosno 830 tisuća kuna godišnje, a razdoblje povrata investicije procijenjeno je na 5,2 godine. 

Cilj projekta također je doprinos očuvanju okoliša koji će se očitovati smanjenjem emisije CO2 za 274 tone godišnje. 


Hrvatski proizvod 

"Visoke ekološke standarde i načela održivog razvoja ubrajamo u temeljne odrednice našeg poslovanja. Uz napredak u primjeni standarda zaštite okoliša, važni su dakako i financijski učinci projekta te smo vrlo zadovoljni što smo tijekom probnog razdoblja u trajanju jednog kvartala čak i premašili očekivane rezultate, ostvarivši proizvodnju od 720 MW h električne energije. Pritom nas posebice veseli što je ovaj projekt u cijelosti hrvatski proizvod. Projektant i izvođač naše sunčane elektrane bila je hrvatska tvrtka Enerco Solar, a sva oprema za izgradnju, uključujući same panele hrvatskog proizvođača Solvis, dolazi iz domaće proizvodnje", izjavio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije. 

Ukupna vrijednost investicije u sunčanu elektranu PPK karlovačke mesne industrije iznosi 7,2 milijuna kuna, pri čemu je 50 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Ministarstva poljoprivrede. 


Ključ u ruke 

"Samostalno stvaranje resursa za vlastitu proizvodnju pritom smanjujući negativne učinke na okoliš smjer su u kojem Europska unija vidi i planira sredstva i ciljeve u narednom razdoblju. Investicije u obnovljive izvore korak su prema održivom razvoju, a znače uštedu novca, resursa i brigu za okoliš te podrazumijevaju povećanje učinkovitosti, racionalizaciju troškova i pozitivan utjecaj na stanje resursa. Korištenje obnovljivih izvora nastavit će biti važna intervencija u budućem Nacionalnom strateškom planu te će uspješnim proizvođačima i prerađivačima omogućiti smanjenje troškova poslovanja", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ova sunčana elektrana realizirana je u suradnji s tvrtkom HEP ESCO, članicom HEP grupe, kao prvi projekt iz Programa HEP EE solar plus koji se odnosi na investicije u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije za industrijske objekte, priopćeno je iz agencije Media Val. 

"Energetska slika Hrvatske brzo se mijenja. Proizvodnja energije na mjestu potrošnje ima višestruke koristi kako za korisnika te energije tako i za okoliš i za Hrvatsku u cjelini. Ideja je da integrirane sunčane elektrane proizvode optimalnu količinu energije za potrebe objekta te da se tako dugoročno smanje troškovi za energiju. HEP je, kao i sve velike energetske kompanije, prepoznao trendove i potrebe tržišta te u svoju ponudu, uz opskrbu energentima uključuje sve složenije i modernije energetske usluge. Među njima je i izgradnja sunčanih elektrana po principu 'ključ u ruke' koja se realizira prema ESCO modelu. Polazeći od uloge nositelja energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu, HEP na projektima kao što je sunčana elektrana PPK karlovačke mesne industrije želi uspostaviti čvrstu partnersku suradnju s industrijskim sektorom", rekao je direktor tvrtke HEP ESCO, Željko Jelačić.

TAGOVI