Crnogorska elektroenergetska tvrtka EPCG pokrenula je projekte kojima će više od 3000 crnogorskih kućanstava i 500 crnogorskih tvrtki i ustanova moći povoljnije izgraditi sunčane elektrane na svojim krovovima. Naime, Odbor direktora EPCG-a usvojio je idejno rješenje i studiju izvedivosti tih projekata kojim će se značajno povećati primjena Sunčeve energije u Crnoj Gori

Radi se o projektima 'Solari 3000+' i 'Solari 500+' za koje je također donesena odluka o raspisivanju javnog poziva za financiranje, čija je procijenjena vrijednost 30 mil. eura. Pravo na sudjelovanje u tom javnom pozivu imat će domaće i inozemne financijske ustanove. Ta dva projekta ujedno predstavljaju početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u crnogorskoj energetici u posljednjih 40 godina. Time će 3000 obiteljskih kuća dobiti mogućnost ugradnje sunčane elektrane i tako će od samo potrošača postati i proizvođači i trgovci električnom energijom. To će također biti moguće i za 500 pravnih osoba, u pravilu malih proizvodnih pogona i javnih ustanova.

U ostvarivanju projekata važnu ulogu imat će i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo kapitalnih investicija, jedinice lokalne samouprave, tvrtka CEDIS, crnogorski operator elektrodistribucijskog sustava, a i Eko Fond koji će sredstva koja će mu uplatiti EPCG iskoristiti za subvencioniranje korisnika s najmanje 20% vrijednosti instalacije. Tako će svaki sudionik u projektu dobiti poticaj u iznosu 1000 - 5000 eura. Na taj će se način građanima i tvrtkama omogućiti da im u razdoblju otplate kredita za opremu (5 - 7 godina), rata i račun za električnu energiju ne prelaze dotadašnji iznos računa. Nakon tog razdoblja, sljedećih 20 godina električna energija za korisnike bit će besplatna.

Projekti bi se trebali ostvariti u vremenu do šest mjeseci od potpisivanja ugovora o financiranju. Pri tome je planirano da se u narednih pet godina projekti 'Solari 3000+' i 'Solari 500+' ostvaruju dvaput godišnje. Uz to, za njihovo ostvarivanje očekuje se otvaranje čak 500 novih radnih mjesta, za što će uskoro također biti raspisan natječaj, najavio je EPCG.