Poljska ubrzava prijelaz s korištenja fosilnih goriva na obnovljive izvore izgradnjom dviju novih vjetroelektrana koje financira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 

Naime, EBRD osigurava zajam od 26 milijuna eura za vjetroelektrane na sjeveroistoku Poljske ukupne snage 51,4 MW. Točnije, javlja EBRD, vjetroelektrana Mława snage 37,4 MW niknut će otprilike 110 kilometara sjeverozapadno od Varšave, a Grajweo snage 14 MW 60 kilometara jugozapadno od grada Suwałkija. 

Financiranje EBRD-a dopunjava kredit norveške financijske grupacije DNB. 

VE Mława i Grajweo zajednički grade te će njima upravljati fond Taaleri SolarWind Fund II iz Helsinkija, finska tvrtka Taaleri Energia i Masdar (Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati).

  

Smanjenje emisija 

Zahvaljujući novim vjetroelektranama, emisije CO2 smanjit će se približno za 126 tisuća tona godišnje te će one pomoći Poljskoj ispuniti klimatske i energetske ciljeve Europske unije za 2030. godinu koji uključuju smanjenje emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto. 

"Drago nam je što ćemo s ovim novim projektom dodatno podržati širenje zelene energije u Poljskoj", rekao je Harry Boyd-Carpenter, direktor EBRD-a za energetiku u regiji EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika).