Bosanskohercegovačka elektroenergetska tvrtka EPHZHB istražuje mogućnost integracije već gotovih ili projekata primjene obnovljivih izvora u visokom stupnju u svoj proizvodni portfelj. U skladu s time, tvrtka je raspisala natječaj kojim traži zainteresirane Partnere za razvoj i prodaju projekata za iskorištavanje obnovljivih izvora u Bosni i Hercegovini.

Pri tome u obzir dolaze sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane. Neintegrirane (samostojeće) sunčane elektrane u razvoju pri tome bi trebale imati snagu do 1 MW, pri čemu prednost imaju lokacije s većim brojem sunčanih sati, boljim mikrolokacijskim uvjetima, prostorno-planskom dokumentacijom spremnom za razvoj projekta i najmanje ishođenom lokacijskom dozvolom. Kada je pak riječ o sunčanim elektranama u pogonu, prednost imaju postrojenja snage veće od 1 MW, a u slučaju vjetroelektrana u razvoju, prednost će imati oni projekti koji imaju ishođenu pravomoćnu građevinsku dozvolu i lokacije s više od 2500 h rada godišnje, dok će kod vjetroelektrana u pogonu prednost pri odabiru imati lokacije s više od 2500 h rada godišnje. Konačno, tu su i hidroelektrane snage veće od 1 MW koje mogu biti u razvoju ili već u pogonu.

Iskazi zainteresiranih partnera za preuzimanje projekata zaprimat će se do 31. prosinca 2021. godine, objavio je EPHZHB.