U prvoj polovici 2020. godine proizvodnja električne energije u sunčanim elektranama u Europi dosegnula je 68 TW h, dok je u istom razdoblju 2019. iznosila 59 TW h. Istodobno, to je za čak 70% veći iznos nego 2015. godine. Isto tako, samo u drugom tromjesečju 2020. godine ostvarena je rekordna proizvodnja od 47,6 TWh ili za 19% više u odnosu na zadnji takav rekord, ostvaren u drugom tromjesečju 2018. 

Razlog za takvo značajno povećanje je veliki porast broja sunčanih elektrana širom Europe uz istodoban porast njihove prosječne snage. S druge strane, do takvog je porasta došlo razmjerno iznenada jer proizvodnja električne iz Sunčeve energije u razdoblju 2017. - 2019. godine nije rasla po tako velikim stopama. To je pak bilo uzrokovano smanjenjem raznih poticaja za takvu proizvodnju električne energije. Ipak, ono što je donijelo promjenu je bilo okretanje velikim sunčanim elektranama, a ne toliko orijentacija na malu i decentraliziranu proizvodnju, koja pak zahtijeva poticaje. 

Dobar primjer za to je Španjolska, gdje su poticaji ukinuti, no zahvaljujući velikim aukcijama za električnu energiju iz sunčanih elektrana došlo je do pada troškova takvih postrojenja, što je donijelo spomenuti 'solarni boom'. Tako je u travnju 2020. godine na elektroenergetsku mrežu priključena najveća europska sunčana elektrana. Riječ je o SE Nuñez de Balboa snage 0,5 GW koja je izgrađena na sjeveru zemlje, a tvrtka Iberdrola koja ju je izgradila započela je gradnju još jedne takve velike elektrane, snage 350 MW. 

U svakom slučaju, pred Europom je nova ekspanzija primjene Sunčeve energije, pri čemu će ključan čimbenik biti nova rješenja za pohranu električne energije iz sunčanih elektrana kako bi se omogućila potrošnja u vrijeme kada nema osunčanja, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.