Željeni dobavljač turbina za Dogger Bank, najveću pučinsku vjetroelektranu na svijetu koja će se graditi u Sjevernom moru, pariški je odjel General Electrica (SAD) za obnovljive izvore – GE Renewable Energy. Naime, prema dogovoru, ova kompanija će opskrbiti Dogger Bank modernom turbinom Haliade-X snage 12 MW. Konačni broj turbina u ovome projektu iza kojeg stoje norveška energetska kompanija Equinor i SSE Renewables iz Ujedinjenog Kraljevstva tek će biti objavljen, priopćeno je iz GE Renewable Energyja


Najmoćnija vjetroturbina

John Lavelle, predsjednik i glavni izvršni direktor za energiju iz vjetra na moru u kompaniji GE Renewable Energy, istaknuo je kako je ovaj dogovor prilika da najmoćnija vjetroturbina nađe svoje mjesto na najvećem svjetskom tržištu pučinskih vjetroelektrana. 

"Mi imamo važnu ulogu u ambicijama Ujedinjenog Kraljevstva na području energije dobivene iz vjetra na moru, kao i daljnjem smanjenju emisija ugljika", rekao je. 

Podsjećamo, ukupna snaga vjetroelektrane Dogger Bank je 3,6 GW, a ona se sastoji tri projekta - Creyke Beck A, Creyke Beck B i Teesside A, čija će proizvodnja električne energije biti dovoljna za opskrbu 4,5 milijuna kućanstava u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Početak proizvodnje električne energije očekuje se 2023. godine. Vrijednost projekta je 10,2 milijarde eura.