Ministri za energetiku održali su sredinom lipnja posljednju neformalnu videokonferenciju tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na kojoj je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić predstavio Memorandum o razumijevanju za provedbu Deklaracije o čistoj energiji za EU otoke (The Memorandum of Split). 

"S obzirom na to da se naše predsjedanje bliži kraju, istaknuo bih da je Hrvatsko predsjedništvo radilo na dva značajna dokumenta u području energetike. Riječ je o Zaključcima o odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19 u energetskom sektoru EU-a i Memorandumu o razumijevanju u području čiste energije na otocima. Hrvatska je inicirala potpisivanje Memoranduma koji je nastavak Deklaracije iz Vallete, a kojemu je cilj unaprijediti energetsku tranziciju na otocima uz poštivanje specifičnosti svakog otoka te proširiti i ojačati suradnju između država članica", rekao je.

 

Usporavanje energetske tranzicije

Memorandum je pripreman uzimajući u obzir ciljeve Pariškog sporazuma, Europskog zelenog sporazuma, ZEV o postizanju klimatski neutralne EU do 2050., zakonodavni paket Čista energija za sve Europljane te nacionalne energetske i klimatske planove. 

Pandemija koronavirusa i gospodarska kriza imaju značajan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo u 2020. te energetski sektor nije iznimka. Negativni će se utjecaji vjerojatno nastaviti i u 2021. što može uzrokovati usporavanje energetske tranzicije ako se ne osigura odgovarajuća potpora, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE).