Gradnja VE Grebak, prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj u koju će njemački ulagači uložiti oko 510 milijuna kuna (130 milijuna KM), krenula je koncem prošlog tjedna u općini Nevesinje. 

Snaga te najveće vjetroelektrane u Bosni i Hercegovini je 66 MW. U njoj će se proizvoditi 180 GW h električne energije godišnje. 

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je rekao kako postoje planovi za gradnju još vjetroelektrana u Republici Srpskoj kao što su VE Hrgud u općini Berkovići i VE Trusina na području Nevesinja. 

"Republika Srpska ulazi u novo područje energetskog razvoja, potičući gradnju energetskih objekata koji proizvode zelenu energiju koristeći obnovljive izvore", rekao je ministar.

 

Milijun maraka 

Načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović je rekao kako se nada da će vjetroelektrana biti završena za dvije godine, priopćeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske

"Općina Nevesinje će od ove vjetroelektrane na godišnjoj razini imati oko milijun maraka u proračunu", rekao je. 

Izvršni direktor VE Grebak Miralem Čampara je naglasio kako je riječ o velikom projektu koji bi trebao biti završen za 24 mjeseca i priključen na dalekovod Mostar – Nevesinje.