Udruga WindEurope ovih je dana zatražio zabranu odlaganja na odlagališta lopatica vjetroagregata do 2025. godine u Europi, jer se europska industrija vjetra aktivno obvezuje ponovno upotrijebiti, reciklirati ili oporaviti 100% neaktivnih lopatica. To se događa nakon što je nekoliko vodećih tvrtki najavilo ambiciozne planove za recikliranje i oporavak lopatica. Zabrana odlaganja dodatno bi ubrzala razvoj održivih tehnologija recikliranja kompozitnih materijala. Trebala bi trebala stupiti na snagu do 2025. godine, a primjenjivat će se i na druge velike kompozitne komponente u gondolama modernih vjetroagregata, objavio je Wind Europe. 

Komplikacije s lopaticama

Danas je standardni životni vijek kopnene vjetroelektrane oko 20-25 godina. Čak 85-90% ukupne mase vjetroagregata već se može reciklirati. Većina komponenata - uključujući čelik, cement, bakrenu žicu, elektroniku i prijenosnike, imaju uspostavljen kružni tijek za recikliranje. Međutim, lopatice vjetroagregata izazovnije je reciklirati jer sadrže složene kompozitne materijale - kombinaciju ojačanih vlakana (obično staklenih ili ugljičnih vlakana) i polimerne matrice. Ti kompoziti poboljšavaju performanse vjetroagregata, omogućuju lakše i duže oštrice s optimiziranom aerodinamikom, no njihova konfiguracija također predstavlja izazove za recikliranje. 

Takvi se kompoziti ne koriste samo u lopaticama vjetroagregata - važni su materijali u sektorima kao što su zrakoplovstvo, automobili, pomorski promet, aeronautika, oprema za slobodno vrijeme i sport, građevinarstvo i građevinarstvo. Dostupne su neke tehnologije za recikliranje kompozitnih materijala u lopaticama, a sve veći broj tvrtki nudi usluge recikliranja kompozita, ali ta rješenja još nisu dovoljno zrela, široko dostupna u industrijskim razmjerima i / ili troškovno konkurentna. Da bi ove tehnologije bile komercijalno isplative, bit će potrebna predanost kreatora politike, drugih kompozitnih korisnika i industrije za oporabu sirovina, navodi Wind Europe.