U srpskim gradovima Priboju i Malom Zvorniku ovaj tjedan su puštene u pogon nove toplane na biomasu, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije

"Ovo je bitno za sve građanke i građane jer ne radi se samo o energetskoj samodostatnosti zbog činjenice kako će toplane koristiti lokalnu drvnu sječku kao gorivo, već i zbog toga da će imati grijanje 24 sata. Također, važna je ekološka slika jer će zaštita okoliša od sada biti drukčija. Za Priboj to znači smanjenje sumporovog dioksida za više od 90 posto i približno za isto toliko ugljikova dioksida, što je bitno za grad koji je godinama imao problem s kvalitetom zraka. U strukturi toplana u Srbiji, 10 posto koristi ugljen, a 10 posto mazut. To moramo promijeniti kako bi one prešle na obnovljive izvore. Uz Priboj i Mali Zvornik, gdje su danas istovremeno puštene u rad toplane, sljedeće godine očekujemo i one u Majdanpeku i Novom Pazaru", izjavila je potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović jučer u Priboju.

 

Problem s grijanjem

Predsjednik općine Mali Zvonik Zoran Jevtić je kazao kako je najveća prednost što će se građani sada moći grijati 24 sata. "Biomasu dobivamo iz naše općine, što će dodatno unaprijediti lokalno gospodarstvo", napomenuo je. 

Lazar Rvović, predsjednik općine Priboj, izjavio je kako je završetkom nove toplane riješen problem s grijanjem. "To je važan projekt za općinu jer u potpunosti rješavamo pitanje grijanja. S današnjim danom smo završili dugogodišnji proces zamjene fosilnih goriva biomasom. To će imati ekonomski i ekološki učinak, a u velikoj mjeri se povećava kvaliteta grijanja. Da nismo ovo završili, vjerojatno bi grad ove sezone ostao bez grijanja", rekao je on.