Centralni toplinski sustavi trebaju se okrenuti obnovljivcima

Autor: B.O. Objavljeno: 13.09.2021. 🕜 14:40 Lokacija: Vukovar

Osim u Sunce i biomasu, oči su sada uprte i u geotermalnu energiju

Uz industriju i, među ostalim, promet, nastojanja Europske unije u postizanju klimatske neutralnosti do 2050. svakako će trebati snažnije poduprijeti i toplinarstvo, rečeno je danas na konferenciji Toplinarstvo 2021. koja je u po drugi puta organizaciji Energetike marketing u Vukovaru okupila stotinjak sudionika. 

Jer, EU iz centralnih toplinskih sustava trenutačno pokriva približno 13 posto potreba za toplinskom energijom koja može pridonijeti energetskoj tranziciji i učinkovitosti primjetnijim uključivanjem obnovljivih izvora u sustave daljinskog grijanja te sve više i hlađenja. Plinsko etažno grijanje već odavno se trudi iz ringa izbaciti ono na loživo ulje. Međutim, zbog zova dekarbonizacije i odbacivanja starih načina grijanja sada rukavice u lice plinu bacaju obnovljivi izvori – Sunčeva energija i biomasa, a u posljednje vrijeme i geotermalna energija. 


Geotermija u fokusu


Kristina Čelić, ravnateljica Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), ističe kako treba napraviti iskorak u snažnijem korištenju obnovljivih izvora u toplinarskim sustavima. "Stoga želimo ispitati geotermalni potencijal na devet lokacija kako bismo provjerili gdje se oni mogu uključiti u toplinske sustave i zamijeniti korištenje fosilnih goriva", kaže. 

Marko Markić, ravnatelj Uprave za programe i projekte Europske unije, europske i međunarodne poslove MINGOR-a, potvrdio je kako će se na nacionalnoj razini financirati takvi projekti, kao i obnovljivi izvori. 

Također, Marina Malinovec Puček iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, napominje kako se geotermalna energija može primjetnije koristiti u centralnim toplinskim sustavima i zamijeniti još uvijek sveprisutno ogrjevno drvo, ali i kotlove na prirodni plin – energent koji je trenutačno teško isključiti iz grijanja. 

Smanjenje gubitaka i modernizacija 


Centralne toplinske sustave, nastavlja ona, moguće je unaprijediti smanjenjem gubitaka energije i modernizacijom. "Analiza pokazuje kako će do 2050. drastično pasti potrošnja plina te se istovremeno očekuje skok primjene geotermalne energije. Prirodni plin je moguće zamijeniti toplinskom energijom iz spalionica otpada, što je uobičajena praksa, kao i Sunčevom i geotermalnom energijom te otpadnom toplinom iz industrije koje u nas baš i nema", zaključuje ona.


Vukovarska toplinarska tvrtka Tehnostan u Borovu naselju je izgradila prvu solarnu toplanu u Hrvatskoj, koju će sudionici konferencije danas posjetiti, a konferencija rad nastavlja i sutra s primjerima najboljih praksi u Sisku, Rijeci, Karlovcu, Slavonskom Brodu i Osijeku. 

 


TAGOVI